Muzika
9

Crnogorci zabranili "vulgarni spot" o problemu raka dojke

Klix.ba
Spot za pjesmu crnogorskog kantautora Vanje Radovanovića, kojim je htio skrenuti pažnju na problem raka dojke, zabranjen je na Radio-televiziji Crne Gore jer "ne zadovoljava kriterije Javnog servisa".

U spotu za pjesmu "Supermen" benda VIII2, čiji je Radovanović frontmen, u prvom planu je ženski dekolte. Videom, koji je snimljen u sklopu projekta ”Crazy Enough To Change The World”, Radovanović je htio skrenuti pažnju na problem raka dojke, što je i napisao na kraju videa - "Ljepotu treba njegovati, obavi redovan pregled grudi".

Crnogorski kantautor obaviješten je da ovaj spot "ne zadovoljava kriterije Javnog servisa" e-mailom koji potpisuje urednik redakcije Muzičkog programa RTCG.

"RTCG je zabranila emitovanje novog spota VIII2 'Supermen'. Razlog nije naveden, samo su rekli da je neprihvatljiv i da nije po njihovim standardima. Da, smiješno, ali kažu po standardima. Vjerovatno ga smatraju vulgarnim i prostim, bez obzira na poentu koju nosi. Meni je, naprimjer, vulgarnija bilo koja politička emisija, često dnevnik i puno toga. I skoro su uvijek bez poente. Al ko mene pita. Zato vas molim da prosudite sami zadovoljava li ovo vaše standarde", napisao je Vanja na Facebooku.

"Reakcije na spot su odlične i u prilično su velikom broju, što je i bila poenta ove kampanje, da u moru svakakvih informacija, poruka o prevenciji raka dojke i obaveznog pregleda, dođe do ljudi, jer smo svi skloni zapostavljanju svog zdravlja. Sve je na granici provokativnosti, što je i osnovna karakteristika gerila marketinga, poenta je skrenuti pažnju na bitne stvari u moru svakakvih informacija. Što se zabrane na RTCG tiče, ne mogu reći da sam razočaran, sa njima sam uvijek imao dobru saradnju i nadali smo se da će nam pomoći da prenesemo takvu poruku, ali u saopštenju koje smo dobili piše da ne zadovoljavamo njihove standarde i da spot neće biti emitovan", kaže Vanja i dodaje da se spot može pogledati na YouTubeu, ali da je osnovna poenta da svi urade ono što je jedino bitno - odu kod ljekara ili podsjete najbliže na važnost pregleda.