Muzika
2

Crni Zvuk i Frenkie poručuju: "Tu smo"

Klix.ba
Crni Zvuk i Frenkie
Crni Zvuk i Frenkie
Enes Korora, reper poznatiji pod imenom Crni Zvuk, snimio je spot za pjesmu "Tu smo" u kojoj kao gost nastupa i Frenkie.

Crni Zvuk je jedan od prvih muzičara za kojeg se može reći da je repao na bosanskom. Njegove prve pjesme i tekstovi nastali su puno prije društvenih mreža i nekih muzičkih emisija. Naime, dok se većina njegovih vršnjaka skrivala u podrumima, Enes je za vrijeme i nakon ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini snimao svoje prve pjesme i videospotove.

Prvi put, tada protiv svoje volje, pojavio se na Jugoslavenskoj radio televiziji kao dječak koji je preživio pad lifta sa 7. sprata. Nakon višesedmične bitke za život, uz pomoć najboljih ljekara u Jugoslaviji, ubrzo se vraća svakodnevnici i nastavlja svoj život. Međutim, tadašnja nesreća će ostaviti trajne ožiljke i odrediti njegov daljnji put.

Tokom rata u BiH nastavlja snimati u duetu sa MC Fudom pod imenom Lobossi. U poslijeratnim godinama nastavljaju snimati, a pjesme "Cilj metka", "Djeca ulice", "Ona", "Pljačka", "Welcome To The Gangsta Style" i druge postaju lokalni hitovi, ali često i medijski zabranjene. Godine 1999. sa Kwonelom i Sarom dolazi do prve saradnje na pjesmi i spotu "Samo da ti kažem". Uz pojavu Fm Jama, Crni je, uz saradnju sa ovom ekipom, nastavio snimanje solo pjesama, kao i saradnju sa Kwonelom, Frenkijem i Disciplinskom komisijom. Sa Kwonelom od 2005. djeluje i pod imenom Armija 2 čovjeka.

Godine 2004. biva uhapšen i osuđen na godinu i po zatvora zbog raznih krivičnih djela. Iako je imao turbulentan život i bio u dodiru sa kriminalom, u svojim tekstovima nikada nije idealizirao takav način života, nego je slušatelje pokušao odgovoriti od takvog života, i na svom primjeru pokazati da to nije put kojim treba krenuti.

Njegove pjesme su kontroverzne, provokativne i pričaju o životu jednog kriminalca, a njegova pojava i stav ponekad ne djeluju prijatno, ali ako pažljivije poslušate i upoznate rad Crnog vidjet ćete da se zapravo radi o reperu koji spada u "dobre momke" i zaljubljeniku u hip hop.

Novi single "Tu smo" ponovo donosi prepoznatljivi stil Crnog Zvuka - sirovi rap sa ulice potkovan dugogodišnjim uličnim i muzičkim iskustvom. Nakon više zajedničkih hitova i ovaj put mu se pridružuje Frenkie. U kontrastu sa karijerom i stilom pravog old school MC-a je veoma moderan beat koji je radio Drap. Odličan video snimio je i montirao Arnej Misirlić, čiji rad ste već imali priliku vidjeti na pjesmi Remix sa Frenkijem, Buba Corellijem, Jalom i Kontrom.