Muzika
39

Conchita Wurst: Eurosong nije samo pirotehnika i gole noge

Tanjug
Conchita Wurst (Foto: EPA)
Conchita Wurst (Foto: EPA)
Pobjednica ovogodišnjeg Eurosonga Conchita Wurst istakla je danas, po povratku u Austriju, da nije "ambasador tolerancije", ali da je tome dala svoj doprinos.

"Ovo nije bila samo moja pobjeda, već pobjeda za ljude koji vjeruju u budućnost koja može funkcionisati bez diskriminacije", poručuje austrijski pevač, koji se odijeva kao žena, i istovremeno nosi bradu.

Na konferenciji za štampu, na bečkom aerodromu, upitan da li je to bio i signal ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, on je odgovorio da je "između ostalih, signal i njemu", ali da ne želi da imenuje nijednu zemlju, već želi da kritikuje stav.

"I u Rusiji ima kutaka gdje sam i te kako dobrodošla", kaže Conchita Wurst i ističe da joj je najveći cilj "osvajanje nagrade Gammy, a da na putu do tamo zgrabi sve što može".

Nagalsila je da je stvar roditelja da vaspitaju djecu tolerantno i da objasne da postoje i muškarci koji se rado oblače u žensku odjeću.

Conchita, odnosno Thomas Tom Neuwirth, najavljuje da želi da nastavi da se bavi muzikom, i da mu je to glavni cilj, od kojeg neće dozvoliti niko da ga spriječi.

"Nisam računala da ću pobijediti, ali sam ipak vjerovala da mogu da promijenim nekoliko mišljenja", kazala je dodavši da Eurosong nije samo pirotehnika i gole noge, već da se radi o veoma kvalitetnim umjetnicima.

Conchiti je, na pobjedi, čestitao i predsjednik Austrije Heinz Fischer koji je istakao da to nije samo pobjeda za Austriju, već prije svega za toleranciju u Evropi, i da je treba posvetiti ljudima koji vjeruju u budućnost u miru i slobodi.

Čestitke su pristigle od gotovo svih stranaka, izuzev Slobodarske partije Austrije, čiji je lider Heinz-Christian Strache pred samo takmičenje kritikovao što će Conchita predstavljati Austriju na Eurosongu.