Muzika
0

Coloseum: "Brojevi računa" uživo za sve ljubitelje benda Letu štuke

Sarajevo-x.com
Letu štuke će 23. jula u Coloseum Clubu imati koncertnu promociju svog trećeg albuma "Brojevi računa", čija zvanična distribucija u Bosni i Hercegovini kreće 20. jula u mreži trafika "Opresa" i u CD shopovima.

Na koncertu će pored novih pjesama sve prisutne podsjetiti i na hitove sa prethodna dva albuma: "Letu štuke" i "Proteini i ugljikohidrati", a za ovaj koncert će biti i pojačana tehnika ozvučenja te će Coloseum Club biti bez stolova.

Na novom albumu, pored naslovne pjesme "Brojevi računa", za koju je objavljen i spot, te singla "Nikog nema tu", se nalazi još osam pjesama + bonus pjesma "Minuti" koja se nalazila na soundtracku filma "Čuvari noći".

Autor svih tekstova je Dino Šaran koji opet izvrsnim tekstovima pogađa u srž detalja koje je naizgled nemoguće opjevati, a da ne izgledaju otrcano, nezrelo ili predirektno.

Produkciju je uradio Đani Pervan koji je albumu dao šmek osamdesetih poigravajući se sa podlogom ritam mašina ali i čvrstim rifovima gitara koji zajedno sa Šaranovim stihovima proizvode fenomenalan učinak. Omotnicu za album je uradila sarajevska Ideologija i svojim dizajnom u potpunosti zaključila priču o brojevima računa.

Album će se naći u prodaji širom Bosne i Hercegovine 20. jula u mreži trafika "Opresa" te u CD shopovima u svim većim gradovima.

Muzički kritičari o albumu "Brojevi računa"

U komentarima na novi album Zlatko Gall iz Slobodne Dalmacije kazao je: "Formula je naizgled drsko jednostavna, no da je baš tako lako u smislenu cjelinu povezati pametan tekst – pa i izravne društvene komentare na temu nedavnih prosvjeda – ili duhovite vinjete iz svagdana, zarazne melodije koje već na prvu ulaze u uho te bazični power pop oplemeniti vještim križanjima s tvrdim rockerskim zvukom dvijetisućitih, alter rockom, kurentnim britpopovskim frazama i čime li sve ne s globalnoga glazbenog švedskog stola, Letu štuke ne bi bili tako rijetka biljka u domaćem pop-rock herbariju."

Hrvoje Horvat iz Vijesnika ocijenio je: "Način na koji intimne Šaranove storije postaju skice za svačiju upotrebu postavile su ga na poziciju autora koji radi po svom, ali ga publika kojoj je pun kufer svega prepoznala kao katalizatora svačijih dvojbi. A to kako univerzalne teme pretvoriti u osobne ili neke intimnije priče pretvoriti u svačije vlasništvo znaju samo najpošteniji autori. Sve to ima podršku u nekad glasnijoj, nekad tišoj glazbi koja na 'Brojevima računa' pokazuje još jednu dodatnu kvalitetu, potpuno zaokruženo, inventivno 'vezanje' samih pjesama s drukčijim aranžmanskim i producentskim rješenjima."

Walter Thompson – Ravno do dna: "'Brojevi računa' se mogu gledati kao hrabri pokušaj Štuka da iznjedre svoju 'London Calling', svojevrsni 'Sarajevo Calling', ili možda još točnije prvu novovalnu ploču jednog sarajevskog benda. No opet, ne kopiju zvuka grupa koje su obilježile Novi val (Dino Šaran je itekako svjestan sadašnjosti), već transcedentni nastavak (ili nastanak) priče u urbanoj sredini koja je sazrjela za tako nešto. 'Brojevi računa' je novovalni album po vokaciji, a ne po stilu, iako posjeduje neke figure koji bude nostalgiju."

Haris Suljović, urednik Muzičke zone, prvog bh. muzičkog portala, smatra: "Letu štuke su napravili brilijantan album, ravan prvijencu 'Letu štuke'. Koketiranje sa različitim muzičkim stilovima je odličan potez. Naravno, svako će album shvatiti drugačije, to je čar muzike i toga su muzičari svjesni".