Koncerti
0

Clapton i Winwood zajedno poslije 40 godina

Piše: A. B.
Eric Clapton
Eric Clapton
Dvojica odabranih iz najautentičnije generacije rock and roll muzičara idu na zajedničku turneju.

Jedan od najvećih britanskih gitarista Eric Clapton (1945.) 18. maja iz Birminghama kreće na svjetsku turneju. Poznat po tome da voli nastupati s gostima, Clapton je ovoga puta odabrao još jednog velemajstora. Riječ je o Steveu Winwoodu (1948.), s kojim je prije četrdeset i jednu godinu osnovao Blind Faith, "prvu supergrupu u povijesti rock and rolla", kako je to označila kritika.

Istina, još 1965. godine Winwood, Clapton, John Paul Jones (kasnije član Led Zeppelina) i Jack Bruce (ne manje legendarni bas-gitarist, kasnije u The Cream) svirali su u studijskom bendu The Powerhouse, ali je Blind Faith bio njihov "pravi" projekt. Grupa nije potrajala dugo, a raspala se nakon jednog albuma i izrazito neuspješne američke turneje.

U sedamdesetim obojica su krenula u solo vode, jer je izgledalo da su zlatna vremena bendova zauvijek prošla sa šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Dvije veličanstvene autorske i izvođačke veličine odsvirat će od sredine maja do kraja juna 16 koncerata u Evropi i Sjedinjenim Državama. Bosanskohercegovačkoj publici najbliži će biti u Beogradu (9. juni) i Istanbulu (13. juni). Turneja završava na (praktično Claptonovom "privatnom") festivalu Crossroads u Chicagu i u Milwakeeju, 28. juna ove godine.