Muzika
67

Članovi Bijelog dugmeta mogli bi se ponovo okupiti na kocertima naredne godine

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Najpoznatija rock grupa bivše Jugoslavije Bijelo dugme ove godine obilježava 40 godina postojanja. Obilježavanja ovog jubileja počelo je promocijom knjige "Šta bi da si na mom mjestu" autora Dušana Vesića koja je uz mini koncert održana u klubu Cinema - Sloga. Promociji su pirustvovali i članovi benda Željko Bebek i Zoran Ređić.

"Šta bi dao da si na mom mjestu" je uzbudljiv i emotivan dokument o jednom prohujalom dobu i bendu čije su pjesme nadživjele vrijeme i zemlju u kojoj su rođene. Biografiju, koja se čita kao najuzbudljiviji roman, upotpunjuju ekskluzivne fotografije iz karijere i privatnog života članova grupe.

"Prva slika koju pamtim je njihov koncert u Beogradu i poslije koncerta bila je nezapamćena histerija djevojčica. Bila je takva histerija da je policija šmrkovima rastjerivala te djevojčice i jedva uspjela. Meni je to bilo potpuno fascinantno. Znali smo priče da se to dešavalo Beatlesima, ali da je to moguće na prostoru Jugoslavije, nismo mogli ni sanjati. Ali desilo i sve se dešavalo oko Bijelog dugmeta. Ko bi mogao napraviti veliki besplatni koncert da dođe mnogo ljudi - Bijelo dugme, ko bi mogao prodati mnogo ploča - Bijelo dugme, i tako su to radili sve kao da je najnormalnije na svijetu", prisjetio se Vesić koji je jedan od najpoznatijih rock novinara s prostora bivše Jugoslavije.

Prisjetio se i kako je Bijelo dugme bila ta grupa koja je prva pravila koncerte u halama i da su te hale bile premale za sve obožavatelje.

"Mislim da je stav bio presudan za njihov uspjeh i on ih je učinio popularnim jer su prvi iznijeli stav i nisu ga mijenjali. Također, prvi put na prostoru bivše Jugoslavije imali smo tinejdžerke kategorije koja do tada nije postojala", rekao je Vesić.

Zoran Redžić osim ovog jubileja salvi još jedan - 50 godina otkako je počeo svirati. Nažalost, iz perioda s Bijelim dugmetom ističe da ne pamti ništa lijepo. "Stvarno nema ništa lijepo. Ono što pamtim je saobraćajna nesreća gdje sam stradao i imam posljedice koje i danas osjećam, a godinu dana poslije slomio sam prsti i greškom ljekara se iskomplikovalo, te i danas mi je ukočen osnovni prst za bas gitaru", rekao je Redžić.

Otkrio je kako bi se članovi Bijelog dugmeta mogli skupiti ponovo sljedeće godine i organizirati koncerte. Bilo je govora da će se to dogoditi 2013. godine, no nije bilo vremena za kvalitetnu organizaciju.

Na promociji knjige bilo je mnogo njihovih kolega, poznatih ličnosti među kojima je bila i Zumreta Midžić, poznatija kao Zuzi Zu. Svojevremeno je pjevala prateće vokale Bijelom dugmetu i tog perioda se vrlo rado sjeća. Inače, iza sebe ima bogatu pjevačku karijeru.

"Mislim da bi se trebao napraviti film o svakom članu Bijelog dugmeta i to u Sarajevu jer je ovdje sve počelo. Trebamo ih uzdizati mi jer članovi tog benda to zaslužuju i to treba uraditi dok su živi. Meni je Bijelo dugme uvijek bilo u srcu i to vrijeme ne mogu zaboraviti. Bila sam mali dio toga i presretna sam", rekla je Zuzi Zu pokazujući akreditaciju za koncert koji je 1988. godine održan na Zetri kada je pjevala i ona kao pratnja Bijelom dugmetu.

Zvijezda večeri svakako je bio Željko Bebek kojeg su svi nestrpljivo čekali. Prisjetio se svog pjevanja u Bijelom dugmetu, a moderatori su ga najavili kao osobu zbog kojeg su "djevojke gubile glavu i ko zna šta još".

"Najljepša stvar je bila ta što smo uopće nastali, što smo se sastali i shvatili da možemo napraviti nešto više od obične igranke i nastupa. Kada smo to shvatili rođeno je Bijelo dugme i ja se zaista sjećam prvog dana kada sam zapjevao s njima, posljednjeg dana kada sam napustio 1984. godine i početak 2005. godine kada smo se posljednji put okupili i napravili lijepe koncerte", rekao je Bebek.

Promociji knjige prethodila je i svirka na kojoj je mladi bend svirao Dugmetove hitove, a publika jednoglasno pjevala.