Muzika
40

Chris Liebing premijerno na Exitu: Još danas kupite ulaznice po promotivnim cijenama

Klix.ba
Nakon objave legendarnih Motorhead i Eagles of Death Metal, počinju i prve objave za planetarno omiljenu Dance arenu.

Jubilarno izdanje Arene prijeti da bude najjače do sada, sa mnogobrojnim iznenađenjima, kao i (ne)očekivanim živim nastupima. Kao uvod u ovogodišnju bajku Dance arene i kao svojevrsno zagrijavanje, danas su objavljeni izvođači za "techno četvrtak". To su velikani elektronske muzike Chris Liebing i Adam Beyer, kao i kultni detroitski tandem Octave One, te sve popularniji predstavnici čuvene Beyerove "Drumcode" etikete - Nicole Moudaber i Joseph Capriati, koji će uz domaću podršku Dejana Milićevića, Marka Milosavljevića i Lee Dobričić napraviti najluđe otvaranje 15. rođendana EXIT festivala, koje ćemo sigurno dugo pamtiti.

Ulaznice za Exit trenutno koštaju 103 KM, a najbrži fanovi će još samo danas do ponoći moći kupiti ulaznice po ovoj poklon cijeni, dok će od subote, 20. decembra, ulaznice biti skuplje.

Karizmatični njemački producent Chris Liebing već 20 godina je jedan od vodećih bardova svjetske techno scene uz besprijekornu reputaciju i svojevrstan status superheroja među publikom i kolegama. Poznat je i po tome što je među prvima usvojio brojne tehnološke inovacije i DJ nastup podigao na praktično "live" nivo, koristeći konstantno čak četiri kanala, dok simultano stvara nove remikse pred publikom uz rezultate koji neprestano zadivljuju i druge kolege na svjetskoj sceni. Liebing je nedavno završio i dva remiksa za američkog hitmejkera Mobija, a njegov putni kalendar i dalje važi za jedan od najluđih na muzičkoj sceni, pa je samo ove godine već obuhvatio Tokio, New York, London, Peking, San Francisco, Mexico City, Detroit, Buenos Ajres, Miami, Amsterdam, Berlin i Barcelonu, dok je ovog ljeta na Ibizi bio headliner na partyjima u organizaciji zvijezda kao što su Richie Hawtin, Marco Carola, Loco Dice ili Sven Vath.

Kad su festivali u pitanju, lista postaje još impresivnija uz ovogodišnji Tomorrowland, Time Warp, ADE, Awakenings, WMC, Mayday, BPM, Movement, Hyte, Monegros, Electric Zoo i Nature One, a idućeg ljeta, što je po sopstvenom priznanju bila i njegova višegodišnja želja, vrijeme je za njegov premijerni nastup na Dance Areni!

Jedini istinski techno Viking, švedski producent Adam Beyer, uz Liebinga je dio famozne, druge generacije velikih evropskih DJ zvijezda, a obojica iduće godine praktično obilježavaju dvije decenije profesionalnog rada i danas su na apsolutnom vrhuncu karijere. Od objavljivanja furioznog singla "Drum Codes 1" 1995. i osnivanja izdavačke kuće "Drumcode" 1996. godine, Beyer zauvijek mijenja tadašnju techno muziku i nastavlja do danas diktirati trendove koji su ovaj žanr popularizovali do najvećih svjetskih pozornica. Jednako impresivnu listu festivala zaokružit će Beyerov treći povratak na Dance Arenu, ovog puta jednako jubilaran za švedsku zvijezdu i još uvijek aktuelnog nosioca titule najboljeg evropskog festivala.

Tehno tandem Octave One ponikao je u samom srcu Detroita, a specifičan je po tome što ga čine braća Burden, Lenny i Lawrence. Vlasnici planetarno uspješnog singla "Blackwater", Burdenovi su izdavači i najvećeg techno hita svih vremena, "Jaguara" DJ Rolanda, te brojnih drugih tehno klasika, objavljenih na jednom od stubova detroitske scene, njihovoj etiketi "430 West Records". Octave One su poznati po složenim nastupima uživo i originalnom zvuku kakav se ne može nabaviti digitalno, a najviše po zvuku Detroita, drugačijem i posebnom. Poslije odlične prošlogodišnje turneje, na kojoj su više puta obišli planetu, njihov prvi dolazak u Novi Sad bit će zbog više nego zasluženog nastupa na posebnom, jubilarnom izdanju, ne samo Dance Arene, već i 15. po redu Exit festivala, idućeg ljeta, od 9. do 12. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.