Muzika
0

Chris de Burgh prvi zapadni umjetnik koji nastupa u Iranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zvijezda filma "Lady In Red" Chris De Burgh bit će prvi zapadni umjetnik koji će održati koncert u Iranu, od islamske revolucije u toj zemlji iz 1979. godine.

Vlasti u Teheranu odobrile su plan za nastup irskog pjevača s iranskom pop grupom "Arian", izjavio je menadžer grupe novinskoj agenciji Reuters. De Burgh jer nedavno snimio pjesmu "The Words I Love You" s iranskom grupom.

Zapadne pop pjesme i stihovi su zabranjeni u Iranu, ali državne radiostanice povremeno emituju instrumentalne verzije. Iranci koji žele da snime album ili izvedu koncert trebaju dobiti zvaničnu dozvolu.

Izgleda, međutim, da će De Burgh, poznat po svojim sladunjavim baladama poput "Don't Pay The Ferryman", teško navući sumnju ministarstva za kulturu i islamske smjernice - iako bi se moglo zatražiti od njega da skine s liste za koncert pjesmu "Patricia The Stripper".

Menadžer "Ariana", Mohsen Rajabpour, izjavio je Reutersu da je ministarstvo kulture "zvanično objavilo da nema nikakvih problema sa zajedničkim nastupom".

"Pokušavamo organizovati koncerte, planirane za juni i juli", izjavio je on potvrđujući raniji izvještaj iranske novinske agencije Fars. Plan je održati koncert na stadionskom kompleksu u Teheranu koji ima 12.000 mjesta. Na pozive BBC-a pjevačevom menadžmentu nije bilo trenutnog odgovora.