Muzika
0

Četvrti dan 7. Jazz Festa

Klix.ba
Četvrtog dana (petak) 7. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2003. održat će se četiri koncerta na tri festivalske scene.

Na glavnoj sceni Doma policije u 20:00 nastupa njemačko-američko-novozelanski band Nils Wogram & Root 70. Riječ je o četverici mladih muzičara rođenih sedamdesetih godina čiji repertoar predstavlja spoj različitih stilova članova banda koji sarađuju dugi niz godina, te su razvili jednostavan i jedinstven zajednički "muzički jezik". Vođa banda Nils Wogram ubraja se među najtalentovanije tromboniste evropske jazz scene. Iza sebe ima preko 30 albuma, te čitav niz značajnih priznanja, jednako kao i članovi njegova banda. Kritika ga ocjenjuje kao mladog virtuoza na trombonu koji stvara vlastiti muzički pravac iako ga poštovaoci smatraju posljednjim sljedbenikom Alberta Mangesdorffa.

Juliet Roberts
Drugi koncert na istoj sceni predstavit će u 22:00 britansku pjevačicu Juliet Roberts za koju evropska muzička kritika tvrdi kako je glas koji nikad neće iznevjeriti svoju publiku. U proteklih petnaestak godina imali smo priliku slušati ovu vrsnu pjevačicu u brojnim projektima. Kao vodeći vokal Juliet je promovirao ansambl Working Week, jedan od najvažnijih projekata britanske jazz scene, koji je pokazao njezine pjevačke sposobnosti i njezinu sposobnost da pjesmi da vlastiti pečat. Njezin prvjenac "Beneath the Surface" kao spoj snažnih priča i gorko-slatkog humora dokazuje kako je Juliet jedan od najmoćnijih glasova savremene britanske scene.
Matija Dedić
U okviru Round Midnight Stagea u Coloseum Clubu u 23:30 nastupit će Massimo Savić sa repertoarom legendarnog baritona Johnnyja Hartmana. Njegovom će repertoaru Massimo dodati neke od pjesama Arsena Dedića, uz pratnju pijaniste Matije Dedića, basiste Enesa Seferovića i bubnjara Dejana Terzića.
Massimo Savić
Late Nite Stage u Jazz clubu Jezz prestavit će Ante Gelo Trio. Hrvatskom gitaristi u triju se pridružuju bubnjar Dušan Novakov i kontrabasista Nenad Vasilić.