Muzika
0

Carlos Santana održao koncert u Beogradu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Meksički gitarista Carlos Santana sa desetočlanim bendom održao je sinoć koncert pred oko 8.000 posjetilaca u Donjem gradu na Kalemegdanu, u Beogradu.

"Srećan sam što sam ovdje i osjećam vaše emocije i vibracije. Mi zajedno možemo da zaustavimo ratove, da uspostavimo mir u svijetu, pjesmom, emocijama i ljubavlju", rekao je Santana.

Santana je pred beogradskom publikom na Kalemegdanu izveo neke od svojih najpopularnijih numera, a tokom izvođenja pesme Džona Koltrana "A love supreme", Santana je rekao da je on još hipik i da veruje u dvije stvari - ljubav i mir.

"Pod ovim svjetlom mi smo jedno, nema razlike, nepostoji religija, politika, samo jedino srce. Zajedno možemo, koristeći moć ljubavi, da brutalnost, nasilje, ljutnju i strah pretvorimo u ljubaznost, saosjećanje i oproštaj", rekao je Santana.

Santana je sa svojim bendom svirao više od dva sata na Kalemegdanu, a njegov koncert privukao je pripadnike različitih generacija, ali i neke od gostiju i učesnika ovogodišnje Univerzijade koja se održava u Beogradu.

Jedan od najboljih svjetskih gitarista nastupio je u Beogradu u okviru evropske turneje povodom dvostruke kompilacije "Multi dimensional Njarrior" (2008), a njegov koncert na Kalemegdanu je uvršten u program ovogodišnjeg Belefa.

Spajajući rok, salsu i džez, Santana je sa svojim bendom iznenada postao popularan zahvaljujući jednom od najupečatljivijih nastupa na čuvenom Vudstoku 1969. godine i posebno pesmi "Soul Sacrifice" objavljenoj na živom albumu sa tog festivala. 
Postao je slavan kasnih 60. i ranih 70. godina prošlog vijeka sa svojom grupom Santana Bluz Bend koji su se najčešće pojavljivali pod nazivom "Santana".

Njihov zvuk obilježen je Santaninom, često veoma visokom i čistom gitarskom linijom koja je u kontrastu sa latinoameričkim instrumentacijama na dairama i kongama. 

Santana je nastavio da radi na ovaj način tokom sledećih decenija, a doživeo je iznenadnu reafirmaciju svoje popularnosti u kasnim 90. godinama.

Procjenjuje se da je tokom svoje karijere prodao oko 80 miliona albuma širom sveta.