Neno Murić
11

Budući historičar ostaje privržen muzici

Sarajevo-x.com
Mladi pjevač Neno Murić, nakon što je publiku osvojio hitom “Stope da ti ljubim”, trenutno priprema svoj novi album pop muzike, na kojem će se naći brojni autori iz zemalja bivše Jugoslavije. Otkriva nam da je u pregovorima oko realizacije spota za pjesmu “Od puta do puta”, koji izvodi sa crnogorskom pjevačicom Ivanom Popović.

Ovu baladu koja je nagrađena na festivalu u Ohridu, komponovao je Hari Varešanović, a tekst je napisao Fayo.

U pripremi je i njegov album tradicionalne muzike, koji će ubuhvatiti muziku sa prostora Bosne i Hercegovine, Makedonije, Vranjanskog kraja, Kosova, a bit će uvrštene i turske tradicionalne pjesme.

Neno ističe da je zadovoljan svojom muzičkom karijerom, koja ide uzlaznom putanjom, no na prvom mjestu su mu reakcije publike.

"Stvorili su se uslovi za pozitivnije djelovanje u muzici. Posjedujem studio sa svojom ekipom, na čelu sa producentom Mirzom Luboderom i u tom kutku eksperimentišemo bez ograničenja, pažljivo bruseći svoj muzički izražaj. Ukoliko isključim uspjehe koji se vrednuju kroz određenu, tako da kažem, materijalnu nagradu, uspješnim smatram svaki moj nastup u kome se ostvare one pozitivne vibracije, zabavna i opuštena atmosfera između mene i mojih slušalaca. Posebno kada ti nastupi kod mojih slušalaca i mene izazovu osjećaj radosti, jer sam sa njima i oni sa mnom u tom trenutku. Oni ostaju najduže u sjećanju”, naglašava Neno.

Na njegovom repertoaru često se nađu i sevdalinke, koje obično izvodi u prostorima ograničenog kapaciteta, od pozorišta do džez klubova.

"Pokušavam da kombinujem sevdah sa popularnom muzikom i džezom, pritom se pridržavam osnovnog oblika tradicionalne muzike, po kojem je ona prepoznatljiva. Želim stvarati most koji će povezati različite generacije slušalaca”, napominje Neno.

Osim muzici, Neno je posvećen i studiju na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

"Priznajem, u budućnosti bih sebe volio vidjeti kao nekoga ko se bavi naukom, istražuje, ali i kao uspješnog muzičara. Smatram da jedno drugo ne isključuje i da je moguće postići uspjeh na oba polja istovremeno. Ako se malo bolje istraži, naći će se dosta primjera koji potvrđuju da je to moguće. Želim da to budu moje dvije stvarnosti, da budem podjednako prepoznatljiv i uspješan sa objema”, prokomentarisao je u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Kao uzore u karijeri navodi Zdravka Čolića i Olivera Dragojevića, a najveću podršku mu daju domaći muzičari na čijim koncertima je nastupao kao gost.