Muzika
0

Bruce Springsteen se osjeća prevarenim zbog rata u Iraku

NINA
Američki rocker Bruce Springsteen (55) objasnio je, u intervjuu koji je časopis "Rolling stones" objavio u svom najnovijem broju, da ga je rat u Iraku toliko razbjesnio da se odlučio angažirati u američkoj predsjedničkoj kampanji i podrži demokratskog kandidata Johna Kerrya.

"Rat u Iraku me je razbjesnio. Osjećam se prevarenim. Stekao sam utisak da su američke vlasti bile krajnje nepoštene, da su plašile američki narod i manipulirale s njim da bi ga gurnule u rat", rekao je on.

Kako prenosi agencija AFP, Springsteen je organizirao turneju pod naslovom "Glasajte za promjene" s ciljem da se prikupi što više para radi edukacije glasača, njihove mobilizacije i izlaska na izbore.

U intervjuu, legenda rocka objašnjava da su ga odluka predsjednika Georgea Busha da okupira Irak i politika njegove administracije potakle da napusti svoj tradicionalni stav protiv političkog navijanja. Springsteen kaže da je ta odluka dugo sazrijevala u njemu ali da je sve postalo jasno približavanjem izbora, imajući u vidu sva događanja.

"Ne želim gledati kako se ova zemlja pretvara u oligarhiju, kako raste jaz između bogatih i siromašnih i kako će ove godine još jedan milijun ljudi pasti ispod praga siromaštva", istakao je američki muzičar.

U poruci svom predsjedničkom kandidatu, senatoru Johnu Kerryju, rocker kaže da su američki izbori "kao prvak u boksu u teškoj kategoriji". "Niko vam neće pokloniti pobjedu, treba te se sami izboriti", posavjetovao je Kerrya Springsteen.