Muzika
333

Britanski muzičar Ghostpoet u Sarajevu snimao sa sazlijom Jusufom Brkićem

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Britanski muzičar Ghostpoet trenutno boravi u Sarajevu, gdje je danas održao snimanje sa bh. sazlijom Jusufom Brkićem. Momci su snimali na lokaciji parka Hastahana, kao i u parku Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Britanski muzičar Ghostpoet u Sarajevu boravi u sklopu projekta "Mix the City – the Balkans" kojeg organizuju British Council i EXIT Festival, te će u narednih nekoliko sedmica biti u potrazi za afirmisanim izvođačima i neotkrivenim talentima koji će kroz svoju muziku pokazati kako vide Balkan, njegove gradove, ljude i kulturu, te zabilježiti video materijal koji otkriva talente, bogatstvo i različitost regiona.

U sklopu projekta, britanski će muzičar, pored Sarajeva, posjetiti i Banju Luku, Beograd, Budvu, Novi Sad, Prištinu, Skoplje i Tiranu, te će snimiti samplove sa 12 lokalnih izvođača kako bi stvorili jedinstveno muzičko iskustvo koje će ispričati neočekivanu priču o našem regionu, podstaći razgovor među ljudima i učvrstiti prijateljske odnose među njima.

"Uživam u ovom projektu jer mi omogućava da proširim svoj um, da drugačije gledam na produkciju i muziku i zaista uživam u tome. Ovaj je projekat odlična prilika da posjetim mjesta na kojima nikad ranije nisam bio, upoznam umjetnike sa kojima nikad ranije nisam radio, kao i da čujem instrumente sa kojima se dosad nisam susretao", kazao je Ghostpoet za Klix.ba.

Kad su u pitanu razlike, smatra da one nisu toliko izražene među umjetnicima i muzičarima, bez obzira na njihovo porijeklo i zemlju iz koje dolaze.

"Gdje god da odem, upoznam ljude koji su jako strastveni u vezi onoga što rade, muzičare koji su strastveni u vezi svoje muzike. To je pozitivna energija i smatram se sretnim zbog prilike da doživim to iskustvo", dodao je.

Za saz kaže kako je jako sličan lutnji, te je na određeni način refleksija grada u kojem se nalazi, Sarajeva, te područja Balkana.

"Što se samog projekta tiče, želim da on bude refleksija svega što Balkan ima da nam ponudi, tradicije i muzikalnosti koja je jedinstvena i specifična za ovo područje. Saz je predivan insrument, ponijet ću CD sa sobom kako bih ovu muziku mogao dati i drugim ljudima da je poslušaju", ispričao je Ghostpoet.

Mladi sazlija Jusuf Brkić za Klix.ba je kazao kako mu je zadovoljstvo da se pojavljuje u ovom projektu budući da ima priliku da saz predstavi na jednom višem nivou i poveže balkansku muziku s ovim instrumentima.

"Ovo je jedan iskorak u sazlijskoj muzici i drago mi je što imamo priliku da napravimo jedan zanimljivi i neobični miks", kazao je Brkić.

Ova inicijativa, nazvana "Mix the City – the Balkans", poziva publiku da se uključi u interaktivnu platformu na kojoj svako na svom kompjuteru ili bilo kom mobilnom uređaju može da napravi muzički video miks Balkana i podijeli ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Kada "Mix the City – the Balkans" zaživi na internetu, publika iz cijelog svijeta će biti u mogućnosti da veoma lako istraži i iskusi slike i zvuke Balkana. Miksanjem snimljenih audio samplova u izvođenju 12 umjetnika koji se fizički možda nikada nisu ni sreli, svaki korisnik će upotrijebiti svoju kreativnost da bi približio i povezao osam izabranih balkanskih gradova. Krajnji rezultat svake interakcije sa "Mix the City" platformom biće jedinstveni video i audio miks koji generiše sam korisnik sa video snimcima izvođača i autentičnih predjela snimljenih širom Balkana.

"Mix the City – the Balkans" će biti dostupan globalnoj publici na adresi Mixthecity.com od jula 2016. U međuvremenu, na istoj internet adresi, korisnici mogu da istraže i iskuse Tel Aviv i Istanbul kroz miksove YouTube zvjezde Kutimana.

Nakon velikog uspjeha projekta "Mix the City" u Tel Avivu i Istanbulu, "Mix the City – the Balkans" nastaje u produkciji British Council-a i EXIT Festivala. Projekat se realizuje u saradnji sa britanskim kreativnim agencijama Flying Object i Roll Studio.