Muzika
58

Bregović o proslavi rođenja Šabana Bajramovića: Drago mi je da je Sarajevo prepoznalo njegovu veličinu

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Koncertom orkestra romske muzike "Crne mambe", projekcijom dokumentarnog filma "Šaban" i okruglim stolom o romskoj muzici, 17. aprila u Kamernom teatru 55 u Sarajevu bit će obilježeno 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića.

Danas je održan sastanak Organizacionog odbora na kojem je istaknuto kako je Šaban Bajramović bio svjetsko čudo i veliki umjetnik koji zaslužuje da se njegovo rođenje i život slave.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović izjavio je da je Bajramović bio volšeban čovjek i pjevač, te da je manifestacija mogla biti organizirana i u mnogo većem prostoru, ali da nisu željeli da ona ima pretenciozan i komercijalan karakter.

"Šaban Bajramović je bio umjetnik i umjetniku pripada mjesto tamo gdje se umjetnost dešava, a to je Kamerni teatar. Odziv je veliki. Stigli su nam pozivi za karte iz Splita, Dubrovnika, Beograda, Ljubljane i SAD-a. Prihod od ulaznica donirat ćemo djeci da Downovim sindromom", rekao je Hadžihafizbegović.

Goran Bregović, kao jedan od organizatora manifestacije, rekao je da je napisao posljednje dvije pjesme koje je Šaban Bajramović snimio kao nove i da su bili prijatelji.

"Nadam se da će se ovo dobro završiti. Svi ljudi ovdje su uložili veliki napor da to bude lijepo jer Šaban to zaslužuje. Bio sam prijatelj s njim, koliko je to moglo, jer nije bilo lako biti njegov prijatelj. Ali bio sam veliki poštovalac i drago mi je da je Sarajevo prepoznalo njegovu veličinu", rekao je Bregović

Predsjednik Romskog informativnog centra "Kali Sara" Dervo Sejdić rekao je da nijedan Bal Roma u Sarajevu nije bio potpun bez gostovanja Šabana Bajramovića.

"Svaki put kada bi došao u Sarajevo to je bio bal balova. Zadnji takav bal uradio je na bivšoj Robnoj kući s pokojnom Vidom Pavlović i dok sam živ to ću pamtiti. Veselje, strast i dušu koju su njih dvoje dali tom događaju", dodao je Sejdić.

Ulaznice za ceremoniju obilježavanja godišnjice rođenja Kralja romske muzike koštat će 20 KM. U Organizacionom odboru učestvuju Hadžihafizbegović, Sejdić, Dragoljub i Vesna Acković, Bregović, Radiša Sarić, Ivan Lalić, Andree Zaimović, Dragi Šestić i Vedran Fajković - svi oni koji su bili dio Bajramovićevog života ili karijere.

Ceremonija obilježavanja rođenja počet će 17. aprila u 12 sati kada će prvo biti održan okrugli sto o romskoj muzici s osvrtom na muziku Šabana Bajramovića. Potom će u 19 sati biti prikazan dokumentarni film o Šabanu Bajramoviću nakon čega u 20:30 sati slijedi koncert romske muzike na kojem će svirati Crne mambe iz Niša, Goran Bregović i drugi.