Muzika
0

Bosna i Hercegovina pobjednik Eurosonga 2006?

Sarajevo-x.com
Vremena su se mnogo promijenila od pobjede švedske grupe ABBA na Eurosongu, koja im je pomogla da dostignu planetarnu popularnosti. Sada kvalitet pjesme više ne presuđuje u dobivanju bodova, već dobri komšijski odnosi vođeni principom 'ruka ruku mije'.

To je postalo toliko očito, posebno posljednjih nekoliko godina da je jedan kompjuterski programer iz Glasgowa, Derek Gatherer, odlučio da malo bolje istraži sistem glasanja na Eurosongu.

Naime, on je napravio kompjutersku simulaciju s kojom je dobio moguće rezultate takmičenja uz objektivno glasanje u periodu 1975 - 2005 te ih usporedio sa ostvarenim rezultatima zemalja učesnica. Sigurno je, kako on tvrdi, da je time dokazao da je sasvim očito da pojedine zemlje neobjektivno dodjeljuju visoke bodove svojim komšijama.

Posebno je primjetna pojava od sredine 90-tih, kada je predstavljeno i telefonsko glasanje, da su zemlje na Balkanu počele da „jačaju“ i kvare planove skandinavskim i baltičkim zemljama.

Gatherer tvrdi da je takav sistem glasanja postao toliko dominantan da je sada moguće jednostavno matematički izračunati koji je najvjerovatniji pobjednik Eurosonga. O tome, kako tvrdi, nema namjeru obavijestiti organizatore takmičenja jer oni to najvjerovatnije već i znaju.

A na koga da stavite svoj novac u kladionicama ove godine? Ako je gospodin Gatherer u pravu, ni manje ni više nego na našeg Hari Mata Harija i Bosnu i Hercegovinu!