Muzika
0

Bos. Krupa: Mostar Sevdah Reunion održao koncert za pamćenje

Sarajevo-x.com
Višesatna svirka predgrupa Evolucija i Storia, te reprezenta autohtonog osebujnog muzičkog izražaja bh. sevdalinke Mostar sevdah reuniona, ostavila je u Bosanskoj Krupi noć 1. septembra za pamćenje.

Na stotine posjetilaca uživalo je i iza ponoći u etno zvucima, bluesa, jazza, countryja, rocka.

Natkrivena specijalna bina, profesionalni razglasno-rasvjetni sistem sa videoprodukcijom u pozadini scenografije samo su neki tehnički zahtjevi na koje uvijek odgovaraju fanovima.

Pomoć u tom pogledu pruža im Agencija Stage Art iz Bihaća.

Čule su se i stare i nove pjesme, sve one koje su i čekali Krupljani. Inače, svoj osmi po redu album/CD grupa je snimila i objavila u izdanju Javnog servisa Muzičke produkcije BHRT krajem decembra 2010. godine. Album je dobio najviše ocjene muzičkih kritičara, slušalaca i šire muzičke javnosti. Grupa Mostar Sevdah Reunion je u proteklih dvanaest godina ostvarila veliki broj umjetničkih nastupa u BiH i inozemstvu, te je zasigurno jedan od najautentičnijih i najreprezentativnijih ambasadora bh. kulture u svijetu.

Činjenica da je i najveća svjetska medijska kuća BBC 2004. godine snimila i emitirala dokumentarni dugometražni film o ovom muzičkom fenomenu, govori o njihovom značaju i kvaliteti na svjetskom nivou. Film je emitiran na preko 48 TV stanica širom svijeta.

Ako to znamo, onda ne sumnjamo u to da je koncert željno iščekivan i jedva dočekan.

Naime, ranije je bilo dogovoreno da Mostar Sevdah Reunion u Bosanskoj Krupi nastupi 28. jula na SRC "Ade", noć pred dolazak Una regate. Zbog loših vremenskih prilika, koncert je odgođen za treći dan Bajrama i dan osnivanja 511. Slavne bbr. Takva vijest prije više od mjesec prihvaćena je nerado među Krupljanima, ali sinoć se ispostavilo da je to, zbog simbolike, ipak mnogo bolja odluka.

Koncert je bio pod pokroviteljstvom načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića.