Uoči koncerata u Zagrebu
0

Bono: "Ponosan sam na bosanski pasoš"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Uoči dva koncerta najavljena za nedjelju i ponedjeljak u Zagrebu, frontmen irske grupe U2 Bono dao je intervju hrvatskim medijima u kojem je govorio o počecima, političkom angažmanu, karijeri i drugim temema.

Kako je ovo prvi koncert U2-a u Zagrebu, upitan za impresije dosadašnje turneje "360 stepeni", Bono je odgovorio da mu je zadovoljstvo "kada sve funkcioniše", te da nije zabavno ako ima ikakvih problema.

Ostali članovi benda istakli su da im je ovo prvi put da dolaze u Hrvatsku, a Bono je priznao kako se "godinama šunja" tom zemljom, doputuje i ode, bez velike pompe.

Konceptom turneje i naslovom novog albuma "No Line on the Horizont" Irci su pokušali ukloniti barijeru između fanova i muzičara.

"U praksi, želimo da sviramo u okruženju od 360 stepeni, sa publikom koja je svuda oko nas", istakli su.

Na pitanje da li je njegov bh. pasoš još uvijek validan, Bono je izjavio: "Bosanski pasoš imam i dalje i to mi je najvrjednija od svih nagrada koje sam dobio. A nisam siguran da li je validan."

Sjećajući se spektakularnog koncerta na stadionu Koševu 1997. godine, momci iz benda se slažu da će taj momenat otići u historiju.

"Razmišljali smo da li da dovlačimo cijeli show, bojali smo se da će biti komplikovano. Rekli su nam da nema iskusnih i obučenih ljudi koji će pripremiti stage, nagovarali nas da napravimo nešto manje. Ipak, to je bio najbrže izgrađen stage na turneji", kaže Bono, te dodaje kako je na tom koncertu ipak preovladala čista muzička emocija, a ne veličina stagea.