Muzika
0

Bojan Z na 10. Jazz Festu Sarajevo 2006

Sarajevo-x.com
Pijanista i kompozitor Bojan Z nastupit će na 10. Jazz Festu Sarajevo 2006, koji se održava od 1. do 5. novembra 2006.

Pijanista i kompozitor, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Bojan Zulfikarpašić rođen je 1968. godine u Beogradu.

Objavio je šest albuma pod svojim imenom koji su široko prihvaćeni među kritikom i publikom, posebno klavirski solo album Solobssesion. Njegov šesti album “Xenophonia” objavljen je za francusku izdavačku kuću Label Bleu ove godine. Sarađivao je sa brojnim muzičarima sa kojima je snimio preko dvadeset albuma.

Bojan Z je na sebi svojstven način iznova definirao formu klavirskog trija sa vrhunskim muzičarima Amerike i ponovo se dokazao kao jedan od vodećih jazz figura na evropskoj muzičkoj sceni.

Aktuelni je dobitnik prestižne evropske nagrade European Jazz Prize koja se dodjeljuje svake godine najboljem jazz muzičaru u Evropi. Prije nekoliko godina, Bojana je francuska vlada odlikovala titulom viteza za postignuća u kulturi i umjetnosti (Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres), a iste godine primio je i Prix Django Reinhardt za muzičara godine koju dodjeljuje francuska jazz akademija.

Bojan Zulfikarpašić je pijanista koji potpuno vlada jezikom jazza, kao i klasičnom muzikom, sa smislom za interpretaciju folklornih pjesama vlastite domovine. Stvorio je vlastiti i uzbudljiv stil sa mnogo kontrasta, njegovo kretanje između žanrova je neprimjetno, a ponekad radi samog efekta kontrasta, neočekivano. Ovo ujedno naglašava i najizraženiji aspekt njegovog rada – njegovu upotrebu dinamičkih kontrasta i perkusivnih fraza. Sklon je virtuoznim improvizacijama ritmičke čvrstoće, koje izvodi briljantnom tehnikom.

The Guardian ga je nazvao “dokazanim genijem klavira” te dinamičnim kompozitorom, muzičarom sposobnim da spoji raznovrsne ritmove u aranžmane koji imaju težinu i dramu.

Bojan Zulfikarpašić će u okviru 10. Jazz Festa Sarajevo 2006 održati dva koncerta: na glavnoj sceni će se predstaviti 3. novembra sa svojim triom Xenophonia, a 5. novembra u duetu sa Dhaferom Youssefom održat će koncert na Strange Fruits Stageu u Pozorištu mladih.