Muzika
0

Bogat program ovogodišnjeg izdanja West Herzegowina Festa

FENA
Sve je spremno za ovogodišnji, 14. po redu, West Herzegowina Fest, koji će se održavati od 28. do 30. juli u Širokom Brijegu, saopćili su organizatori.

Prvu festivalsku večer otvorit će u 20 sati nastupi amaterskih bendova nakon čega će, po ustaljenom festivalskom pravilu biti prikazani kratki filmovi u konkurenciji za festivalsku nagradu. Prvu večer zatvorit će koncert Zabranjenog pušenja. Drugi dan festivala, nakon službenog glazbenog i filmskog programa, nastupit će S.A.R.S., a za zatvaranje festivala u subotu zadužena je Natali Dizdar.

Ove se godine na festival prijavilo 68 autora kratkih filmova, 93 benda i 164 pisca kratkih priča. Selektori su odabrali devet bendova, 22 filma i 32 priče koje će se boriti za ovogodišnje nagrade.

Najbolji u muzičkoj kategoriji bit će nagrađeni snimanjem pjesme i spota, dok će se autori kratkih filmova takmičiti za novčanu nagradu, koju je osigurao HT-Eronet. Književni dio festivala održava se pod pokroviteljstvom portala Bljesak.info, koji je za najbolje autore kratkih priča osigurao novčane nagrade.

U žiriju i ove godine sjede zvučna i stručna imena iz svijeta filma, muzike i književnosti, pa će o najboljem filmu odlučivati glumci Luna Zimić Mijović i Enis Bešlagić te dugogodišnji prijatelj festivala Đelo Hadžiselimović. Najbolji bend odabrat će muzički kritičari Zlatko Gal i Hrvoje Horvat, te muzičari Ivo Mikulić i Ivan Galić Ivećko, inače jedan od pokretača Festivala.

Zvučna imena sjede i u književnom žiriju, pa će najbolje autore kratkih priča odabrati Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri, književnici i novinari Gordan Nuhanović i Emir Imamović Pirke, inače dugogodišnji prijatelj WHF-a, te veliko bosanskohercegovačko pero Josip Mlakić.

Ulaznice za festival, po cijeni od 10 KM, mogu se kupiti isključivo na ulazu.