Muzika
0

Bob Geldof savjetnik britanskih konvzervativaca

FENA
Rok pjevač irskoga porijekla Bob Geldof postat će savjetnik novoga vođe britanske Konzervativne partije Davida Camerona, saopćila je ta partija.

Geldof (54), poznat po angažiranju u borbi protiv siromaštva u svijetu, bit će savjetnik u Grupi o globalizaciji i globalnom siromaštvu koju je David Cameron (39) upravo osnovao.

Odluka o saradnji s Bobom Geldofom koji se na samitu Grupe 8 (Rusije i sedam najbogatijih zemalja svijeta), održanom jula ove godine u Škotskoj, veoma angažirao za brisanje duga siromašnim zemljama, predstavlja značajan politički adut za Camerona protiv laburističkog premijera Tonyja Blaira i njegovog ministra finansija Gordona Browna.

"On će nam pomoći da krenemo pravcem koji želimo slijediti i on i mi. Nova generacija građana koje dotiče problem siromaštva želi blagostanje za sebe i napredak za siromašne, bilo da žive na drugoj strani ulice ili na drugoj strani svijeta", izjavio je tim povodom Daid Cameron, novi vođa britanske opozicije izabran ovog mjeseca.

Bob Geldof, osnivač jedne fondacije za pomoć siromašnima u svijetu, inicirao je ljetos pred samit Grupe 8 seriju velikih koncerata pod nazivom "Live 8" istovremeno održanih u 10 gradova svijeta, uključujući London, Philadelphiju i Pariz, kako bi pažnju cijele planete skrenuo na problem siromaštva.