Muzika
0

Bob Dylan sa novim albumom "Modern Times" u vrhu muzičkih zbivanja

FENA
Bob Dylan, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih autora svjetske muzičke scene, nakon petogodišnje pauze objavio je dugo najavljivani novi album "Modern Times" sa kojim se ponovo našao u vrhu aktuelnih muzičkih zbivanja, dobivši i najviše ocjene muzičkih kritičara.

Bob Dylan je na albumu odsvirao većinu instrumenata - klavijature, dio gitarističkih dionica, usnu harmoniku i većinu vokalnih dionica - a ostatak njegova prateća grupa.

Tokom svoje pedesetogodišnje burne karijere Dylan je objavio 44 albuma i koji su prodani u sto miliona primjeraka.

Njegova zadnja dva albuma "Time Out Of Mind" i "Love & Theft" spadaju u grupu njegovih umjetnički i komercijalno uspješnijih ostvarenja, podjednako hvaljenih od publike i kritike.

"Time Out Of Mind" je 1998. dobio "Grammyja" za album godine, a 2000. snimio je album "Things Have Changed" za film "Wonder Boys" za koji je dobio prestižne američke nagrade - "Oscara" i "Zlatni Globus".

Njegova autobiografska knjiga, "Chronicles", bila je 2004. godine jedna od najprodavanijih knjiga u Americi, a prošlogodišnji film "No Direction Home" kojeg je režirao Martin Scorsese, a koji se u najvećem dijelu temelji na životu i umjetničkom usponu Boba Dylana,dobitnik je ugledne nagrade "Peabody" početkom 2006. godine.

Od maja mjeseca ove godine Dylan na talasima "XM Satellite Radio, U.S.A. - Music Show - Bob Dylan" ima svoju emisiju koja je postala najslušanija emisija na toj američkoj radio stanici.