Muzika
67

Blizanke obradama rock hitova na harfi osvajaju svijet

Klix.ba
Sestre Camille i Kennerly Kitt izgledaju gotovo identično, a postale su poznate kao duo Harp Twins koji obrađuje legendarne rock hitove na harfama.

Sestre su počele da snimaju svoje obrade kako bi prijateljima i porodici pokazale svoj talent. Provele su sedmice i sedmice vježbajući i aranžirajući obrade bendova poput The Rolling Stones, AC/DC, Pink Floyd, Coldplay i Led Zeppelin.

Kada su se obrade pojavile na internetu, postale su zvijezde gotovo preko noći. Njihove obrade "Stairway to Heaven" Led Zeppelina i teme iz serije "Game of Thrones" postale su apsolutni hitovi.

"Počele smo svirati harfu u srednjoj školi, nakon što smo godinama svirale klavir. Harfa nam je uvijek izgledala kao magični instrument. Veliki broj ljudi misli da je sviramo mnogo duže. Počele smo aranžirati rock pjesme kako bi napravile zabavnu alternativu našim klasičnim vježbama. Kasnije smo objavile nekoliko obrada na YouTubeu kako bi ih porodica i prijatelji mogli vidjeti, nakon čega je sve počelo", priča Camille.

Kada su tek počele svirati harfu, morale su da dijele jedan polovni instrument. Bili su potrebni sati vježbe i razgovora kako bi ubijedile majku da im kupi još jednu. Kasnije su diplomirale sa najvišim ocjenama na Muzičkom konzervatoriju u Illinoisu.

"Volimo sve naše obrade i jako nam je teško izabrati omiljenu. Trenutno najviše volimo da sviramo 'Fear of the Dark' od Iron Maidena i 'Don't Fear the Reaper' Blue Oyster Culta", kaže Kennerly.