Muzika
115

Billain izbacio trailer za trilogiju eksperimentalnih sound design filmova

Piše: L. Č.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Bh. muzički producent Adis Kutkut, Billain, objavio je trailer za trilogiju eksperimentalnih sound design filmova pod nazivom "Assembly".

Prvi sound design film izlazi već ovog mjeseca, a kako Billain kaže, radi se o istraživanju sive zone eksperimentalnosti, dizajna zvuka i brzine ljudske percepcije zapažanja.

"Čovjek može da ugrabi slike brzinom od 15 milisekundi, u čijoj maniri sam i gradio priču o velikom upitniku bliske budućnosti, kada će consumer product kompjuter biti inteligentan na nivou čovjeka. U isto vrijeme zvuk dizajnom nosi cijeli video na potpuno novu razinu, dok sa vizualne strane, na svjetskom planu i po riječima svjetskih sponzora koji su se okupili upravo zbog toga oko ovog projekta, niko nikad nije snimio ovakav video", pojasnio je Billain za Klix.ba.

Dodao je kako su u pitanju kratki video radovi koji 50 minuta kompresuju u pet minuta, s fokusom na Mooreov zakon o umjetnoj inteligenciji.

Adis Kutkut Billain je jedan od priznatijih balkanskih muzičkih producenata. Britanski Knowledge Magazine ga je stavio na svoju listu od top 10 najboljih d'n'b producenata za 2012. godinu, a zovu ga "čovjekom koji je Sarajevo stavio na svjetsku mapu elektronske muzike." Billain je svojim radovima osvojio klubove Londona i mnogih drugih evropskih gradova, a njegov aktuelni single "Colossus" pobrao je odlične kritike, te važi za veliki hit drum'n'bass muzike.

Billain je poznat i po suradnji sa brojnim reperima u zemlji i regiji. Radio je produkciju za zadnji album Ede Maajke, "Štrajk mozga", a njegov nedavni projekat je suradnja sa tuzlanskim reperom Frenkijem, kad su udružili snage i izdali zajednički EP pod nazivom #DNA.

Pored muzike, Billain je i crtač, graffiter, dizajner i bivši MC.