Muzika
67

Billain i ekipa u Domu mladih napravili jedno drugačije iskustvo na sarajevskoj sceni

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sinoć je u Domu mladih održan audiovizualni party pod nazivom "Billain u Domu mladih", događaj koji je okupio tim profesionalaca i umjetnika čije su želje bile kreirati drugačije iskustvo na sarajevskoj kulturno umjetničkoj sceni.

U ovom projektu su učestvovali Billain, Amar/Macula, Audio In Funktion, Zlijay, MPJSlo, Indigo te MLDJ, a ideja je bila da se skrene pažnja na Dom mladih, mjesto koje najprije pripada upravo lokalnim umjetnicima, organizatorima i publici tj. građanima i građankama Sarajeva.

Ovom prilikom promovirana su dva bh. festivalska događaja: OK FEST i Dani arhitekture.

Billain je još ranije opisao šta za njega predstavlja Dom mladih i skulptura koja se nalazi ispred njega, tzv. "Teta razapeta".

"Rođen sam blizu Doma mladih, pokraj kojeg ponosno sjedi figura, žena sa raširenim rukama koju svi zovemo 'Teta'. Svi znamo ko je 'Teta' koju je postavio veliki umjetnik/ kipar, gospodin Alija Kučukalić, priznati bh. umjetnik, profesor kiparstva i nekadašnji dekan na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, umjetnik koji prelazio granice, kosmopolitski tvorac nove forme. Čovjeka iza 'figure na stolici' danas spominjemo kao umjetnika, najutjecajnijih savremenih skulptora Bosne i Hercegovine, a ova figura mi je, još kao malom dječaku, bila inspiracijom i odigrala je veliku ulogu u mom životu. Trideset dvije godine poslije, nastupam u tom istom Domu mladih na Skenderiji. Moj nastup je također vid rezistencije pod kišom mirnodobskih granata kojima sam izložen kao čovjek i umjetnik svakodnevno. Zahvaljujući gospodinu Aliji i ponosnoj 'Teti', danas sam odlučio da se simbolično zahvalim za dugogodišnju insipiraciju. Godine odrastanja u ovome gradu, pored simbola vječne rezistencije 'Tete', primjer su moje borbe, padova i uspjeha. Kao znak duboke zahvalnosti, poštovanja i vječne inspiracije, danas 'Teti' poklanjam svoju majicu sa željom da i dalje bude inspiracijom za nove generacije koje dolaze. Nekada dječak, danas kao odrastao čovjek pričam o otporu čija je inspiracija bio ovaj simbol na Skenderiji. Zbog naših zajedničkih borbi, danas joj poklanjam majicu i zahvaljujem za masivni uticaj jednom dječaku iz Sarajeva. Sa nadom da ćeš vječno gordo stajati i dalje inspirisati ljude, još jednom – hvala ti 'Teto'.