Jasenko Houra
0

VIDEO INTERVJU / "Bijelo dugme je krivo za rock u bivšoj Jugoslaviji"

Video i tekst: Jasenko Korjenić
Jasenko Houra
Jasenko Houra
Kultni zagrebački bend Prljavo kazalište ponovo je gost u Sarajevu. Postoje više od trideset godina, izdali su trinaest studijskih albuma, njihove turneje nemaju geografske granice. Sviraju svugdje gdje ima raje sa Balkana, što je s osmijehom potvrdio vokal Mladen Bodalec. Gitarist Prljavog kazališta Jasenko Houra u video intervjuu za Sarajevo-x.com govori o samom bendu, rocku u bivšoj Jugoslaviji, te Sarajevu gdje u Domu mladih održavaju dva koncerta zaredom.

"Važno je da publika shvati da je dio benda, a bend dio publike uvijek u životu. Na našim koncertima u zadnje vrijeme je bilo dosta mlađe i ženske publike, ne znam stvarno kako će biti sada u Sarajevu. Nije problem odsvirati jedan ili dva koncerta, Kazalište i kad ne svira i kad nije na turneji i četiri sata svaki dan ima probu, tu nema nikakve milosti", rekao je Houra.

Smatra da je kompletnu rock and roll scenu na prostorima bivše Jugoslavije, zapravo tu priču da je započelo Bijelo Dugme. Za Sarajevo kaže da je neosporivo to da je imalo jaku muzičku scenu. Rekao je kako je lično poznavao jednog sarajevskog muzičara, a radi se o legendarnom Davorinu Popoviću.

"Apsolutno sam najbolje poznavao Davorina Popovića, vjerovatno zbog iste strasti, lopta, košarka..", kaže Houra.