Njemačka
0

BiH u drugom polufinalu Eurosonga 2011.

Sarajevo-x.com
Dino Merlin
Dino Merlin
Na jučerašnjem žrijebu održanom u Dusseldorfu, gradu domaćinu ovogodišnjeg takmičenja za Pjesmu Evrovizije, odlučeno je da će BiH nastupiti u drugom polufinalu koje je na rasporedu 12. maja 2011. godine.

U žrijebu je učestvovalo 38 zemalja koje će se naći u polufinalnim večerima Eurosonga, odnosno 10. i 12. maja 2011. godine. Također, odlučeno je u kojoj polovini svakog polufinala će nastupiti zemlje učesnice Eurosonga, kako bi delegacije pojedinih zemalja unaprijed mogle znati kada se očekuje njihov dolazak u Dusseldorf na prvu probu na sceni.

Dino Merlin koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na 56. takmičenju za pjesmu Evrovizije u Njemačkoj nastupit će tako u prvoj polovini drugog polufinala u kojoj se nalaze i predstavnici Austrije, Belgije, Kipra, Moldavije, Slovačke, Švedske, Holandije i Ukrajine. U drugoj polovini iste večeri nastupit će predstavnici Bjelorusije, Bugarske, Danske, Estonije, Makedonije, Irske, Izraela, Latvije, Rumunije i Slovenije.

Za plasman u Veliko finale borit će se i predstavnici sljedećih zemalja koji će nastupiti u prvom polufinalu, 10. maja: Albanija, Armenija, Finska, Gruzija, Norveška, Poljska, Rusija, Srbija, Švicarska, Turska, Azerbejdžan, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Island, Litvanija, Malta, Portugal, San Marino.

I ove godine direktno učešće u Velikom finalu osigurala je tzv. Velika četvorka, odnosno, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Španija. Predstavnicima ovih zemalja u finalu će se pridružiti i Italija koja se nakon 13 godina ponovo vraća na takmičenje za najbolju pjesmu Evrope.

U konačnici, u finalu 56. Eurosonga koje će se održati 14. maja, za Grand Prix takmičit će se predstavnici 25 zemalja, 10 iz svakog polufinala kao i pet predstavnika iz sada već Velike petorke.

Tačan redni broj nastupa za svaku zemlju učesnicu ovogodišnjeg Eurosonga bit će poznat nakon žrijeba koji će se održati na sastanku šefova delegacija u martu, također u Dusseldorfu.

Napominjemo, BHRT će premijerno predstaviti pjesmu predstavnicu na Eurosongu 2011. u specijalnom TV showu koji će biti emitovan u nedjelju, 20. februara 2011. godine. Autor muzike i teksta i izvođač pjesme predstavnice Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Eurosongu je Dino Merlin.