Muzika
1.5k

BiH se nije plasirala u veliko finale Eurosonga 2016.

Piše: M. N.
Freddie, Mađarska (Foto: EPA)
Završeno je prvo polufinalno veče najvećeg muzičkog takmičenja Evrope Eurosonga 2016. Bh. predstavnici nisu se plasirali u veliko finale. Dalje idu Azerbejdžan, Rusija, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Austrija, Jermenija, Češka, Kipar i Malta.

Ovo je prvi put otkako BiH učestvuje u Eurosongu da se nije plasirala u finale. Hrvatska je uspjela vrativši se nakon tri godine u takmičenje. Talentovana Nina Kraljić oduševila je publiku svojim nastupom. Highway iz Crne Gore nije uspio proći u finale.

Šveđani su pripremili spektakularnu scenu u Globe Areni, a takmičari svih 18 zemalja potrudili su se da zablistaju i pokažu nešto novo i posebno. Maštovitosti nije manjkalo pa smo mogli vidjeti astronaute, scenu u obliku sata, brojne bubnjeve, a holandski predstavnik je čak sišao među publiku.

Ipak, osim bh. predstavnika najbolji scenski nastup imao je ruski predstavnik Sergey Lazarev. Zbog vizuelnih efekata izgledao je kao da lebdi i leti svemirom.

O predstavnicima koji su se plasirali u veliko finale:

Hrvatska - "Lighthouse"

Nina Kraljić koja je javnosti postala poznata nakon što je pobijedila na takmičenju "Najljepši glas Hrvatske". Imala je samo 14 godina kada je napustila porodicu i počela raditi u svijetu muzike. Studirala je operu na muzičkoj akademiji, te je završila Hrvatski jezik na Fakultetu filozofije u Splitu. Osvojila je i prestižnu nagradu Porin za najbolju umjetnicu u usponu 2015. godine.

Azerbejdžan - "Miracle"

Samra je jedan od pjevačica u usponu. Počela je pjevati sa 16 godina kada je učestvovala u državnom takmičenju za Eurosong. Nakon toga, posvetila se studiju, a potom je zablistala 2015. godine kada je ušla u finale takmičenja "Glas Turske".

Rusija - "You Are The Only One"

Sergey Lazarev je popularni pjevač, glumac i TV voditelj. Muzičku karijeru započeo je u ranim godinama i postajao je popularniji iz godine u godinu. U 2015. godini osvojio je sve moguće muzičke nagrade u Rusiji. Njegov prvi album "Don't Be Fake" je bio bestseller.

Holandija - "Slow Down"

Douwe Bob je rođen u umjetničkoj porodici, tako da je muzika bila njegov logičan slijed. Piše i komponuje pjesme. U 2012. godini izabran je za najboljeg pjevača i tekstopisca, a njegov prvi album "Pass It On" osvajao je prva mjesta top lista.

Mađarska - "Pioneer"

Freddie je postao zvijezda u svojoj zemlji nakon učešća u talent showu "Rising Star". Posvećen je muzici od malih nogu kada je prevodio pjesme, pisao poeme na engleskom i mađarskom, a bitnu ulogu u njegovom životu ima i košarka. Osvojio je publiku šarmom, ljepotom i nastupom.

Austrija - "Loin d'ici"

Zoe je mlada pjevačica koja je počela pjevati tek u 2013. godini. Njene pjesme nastale su u saradnji s njenim ocem Christofom Straubom koji je osnivač Papermoona. Zoe je i glumica, te medijska ličnost.

Jermenija - "LoveWave"

Prelijepa Iveta Mukuchyan odrasla je u Njemačkoj gdje je završila školu i fakultet. Dvadesedet godina nakon toga vratila se u rodnu zemlju zbog muzičke edukacije. Studirala je Jazz na državnom univerzitetu Yerevan. Tada je shvatila da joj je muzika najveća strast. Učestvovala je u jermenskoj verziji showa "Idol" 2010. godine gdje je stekla veliku popularnost, a 2012. godine u showu "The Voice".

Češka - "I Stand"

Gabriela Gunčíková je pjevačica koja ima veliko iskustvo u nastupima i koncertima van svoje zemlje, te posjeduje nevjerovatni vokalni raspon. Bila je finalistica showa "SuperStar" i dobitnica je nagrade Cesky Slavik za kategoriju "New Artist".

Kipar - "Alter Ego"

Sa Kipra nam dolazi opaki muški bend Minus One. Oni praktično sviraju sve, od covera do rearanžiranih pjesama kojima daju svoj pečat. Objavljuju i svoje pjesme, ali pod drugim imenom.

Malta - "Walk"

Ira Losco je jedno od najvećih imena muzičke scene Malte. Već 15 godina žari i pali scenom, te je osvojila više od 20 muzičkih nagrada. Nastupala je sa Eltonom Johnom, Maroon 5, Akonom, Enriqueom Iglesiasom, Ronanom Keatingom, Toiko Hotelom i mnogim drugima.