Muzika
29

BHRT traži sponzore za učešće BiH na Eurosongu

Klix.ba
Odluka o učešču BHRT-a na Eurosongu 2015. godine zavisit će isključivo od toga da li će menadžment obezbijediti partnere koji bi sponzorirali cijeli projekat, navodi se u saopćenju koji je danas medijima uputila predsjedavajuća Upravnog odbora BHRT-a Valentina Rupčić.

Upravni odbor BHRT-a informisan je na današnjoj sjednici da naplata RTV takse bilježi stalni pad. Procjena je da će po ovom osnovu do kraja 2014. godine prihod BHRT-a biti manji za preko tri miliona KM, navodi se u saopćenju.

U tom smislu, zatraženo je od menadžmenta da poduzme sve mjere kako bi se finansijski problem ublažio i kako se ne bi ugrozila misija javne radio televizije.

"Uprkos činjenici da su ostvarene uštede na svim stavkama veće od dva miliona KM u tekućoj godini, poslovanje BHRT-a je na granici likvidnosti. Svjesni izuzetno teške finansijske situacije, Upravni odbor zatražio je od menadžmenta hitnu realizaciju akcionih planova za restrukturiranje BHRT-a i iznalaženja modela stabilnog finansiranja", navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BHRT-a prihvatio je informaciju o radu na izradi jesenje sheme, koja se priprema u otežanim finansijskim uvjetima, a biti će finalizirana do naredne sjednice.

Upravni odbor konstatirao je zastoj u radu Odbora sistema JRTS BiH koji je izazvan blokadom od strane RTRS-a. BHRT je otvoren za saradnju i čini napore da se saradnja sa RTRS-om obnovi i rad Odbora sistema nastavi, kako bi se nastavile aktivnosti u implementaciji prve faze digitalizacije, gdje je došlo do zastoja, navedeno je u saopćenju.