Muzika
18

BHRT još uvijek ne zna da li će učestvovati na Eurosongu u Austriji

Klix.ba
Iako je iz Radio-televizije BiH prošle sedmice rečeno da će 31. oktobra biti konačno donesena odluka o učešću naše zemlje na 60. Eurosongu, javnost će ipak morati još pričekati.

Umjesto očekivane konačne odluke da li se BiH nakon dvije godine vraća na takmičenje za najbolju pjesmu Evrope, BHRT je saopćio sljedeće:

"U svjetlu konstantnog pada izvornih prihoda BHRT-a gdje je naplata RTV takse već u prvih devet mjeseci 2014. godine manja za više od dva miliona KM, učešće BiH na Eurosongu je vrlo neizvjesno. To ipak ne umanjuje naše napore za iznalaženjem mogućnosti da se ovaj važan programski projekt ipak realizuje, finansira sredstvima sponzora, te da našim gledaocima i slušaocima pružimo priliku da na svom javnom servisu prate najznačajniji i najgledaniji evropski muzički tv show".

Kako se dalje navodi, Evropska unija javnih RTV emitera (EBU), "svjesna teške situacije u BHRT-u, kao i u državi Bosni i Hercegovini, ostavila je mogućnost donošenja definitivne odluke o učešću naše kuće na Eurosongu 2015. do 14. novembra 2014.", stoji u saopćenju.

IZ BHRT-a ranije su kazali da učešće BiH na Eurosongu u Austriji isključivo zavisiti od toga da li će menadžment osigurati partnere koji bi sponzorirali cijeli projekat.

Da li im je to pošlo za rukom nije poznato, no sudeći prema tome da je donošenje konačne odluke prolongirano da se zaključiti da je teško naći zainteresirane da učestvuju u ovom skupom projektu.