Muzika
110

Besplatna muzička radionica u Banjoj Luci i predavanje grupe Sopot

Klix.ba
Foto: Bojan Vasiljević
Foto: Bojan Vasiljević
Besplatna muzička radionica Converse Rubber Tracks bit će održana u Domu omladine u Banjoj Luci u subotu, 31. januara 2015. u 13 sati.

Članovi banjalučke grupe Sopot održaće predavanje na temu "Od ideje do albuma" u okviru besplatne muzičke radionice Converse Rubber Tracks u Banjoj Luci.

Radionica u Domu omladine u Banjoj Luci je deveta po redu u regionu. Nakon Banja Luke, na rasporedu su radionice u Novom Sadu, Zagrebu i Skoplju.

Po okončanju radionica svjetski priznati muzički program Converse Rubber Tracks otvorit će konkurs za prijavu bendova od 1. do 20. marta. Potom slijedi period online glasanja, od 23. marta do 4. aprila, a izabrani bendovi ući će u studio M početkom maja da snimaju pod budnim okom domaćih i stranih producenata koji dolaze iz New Yorka i Converse Rubber Tracks studija iz Brooklina.

Na radionici će učestvovati autor, frontmen i glavni "krivac" za postojanje Sopota Petar Topalović, gitarista Dejan Savić (SOPOT) i menadžer Sopota i direktor izdavačke kuće Koliba - Darko Đekić. Početak radionice planiran je za 13:00 sati u Domu omladine, a ulaz je besplatan.

Sopot će pokušati mladim autorima u Banjoj Luci prenijeti iskustvo i proces koji su "samouko" prošli od kreiranja autorskog materijala, snimanja, izrade CD-a, prijave autorskih djela, zvaničnog objavljivanja albuma i savremenih mogućnosti plasmana muzike na tržište. Autorski izraz Sopota je vrlo atraktivan muzički hibrid elektro-rocka pomiješanog sa d'n'b, reggaeom, dubom i dubstepom, uz povremenu primjenu izvornih motiva ovog podneblja.

"Da nam je neko prije nekoliko godina ponudio priliku da učestvujemo na nekoj od radionica, sigurno bismo to iskoristili da kroz već ostvarena iskustva drugih muzičara skratimo naš put do naših prvih izdanja. A tek mogućnost da se izbore za snimanje albuma u ozbiljnom studiju sa ozbiljnim internacionalnim producentima, za bendove u Banjoj Luci je neprocjenjivo važno, jer ovdje takvih prilika nema. S tim u vezi, mislimo da ovakvi projekti poput Converse Rubber Tracks, kroz međusobno umrežavanje umjetnika, promociju i edukativno djelovanje na mlade, mogu značajno doprinijeti stabilizaciji posrnule rock&roll regionalne scene", ističe Petar Topalović u susret prvoj Converse Rubber Tracks radionici u Banjoj Luci.

Sopot je do sada svirao na brojnim festivalima, te u koncertnim dvoranama i klubovima širom regiona i Evrope. Nakon dva albuma, "DuBalkan" i "Equilibrium", na kojima je sarađivao sa brojnim imenima svjetske andergraund scene (Dr.DAS, Aku Fen, L'oeuf Raide, Uzul Prod, Steph/Kaly Live Dub, Greg Snoyl, Nico Matagrin, R-Zatz), krajem 2013. objavljen je i "Sopotnik", sa hit-singlom "Energetsko more" i brojnom gostujućom ekipom, na čelu sa Hornsman Coyote-om.