Muzika
0

Beogradska grupa Xanax u petak u Banjoj Luci

Sarajevo-x.com
Beogradska grupa Xanax nastupit će u petak, 9. decembra, u Domu omladine u Banjoj Luci. Ovom prilikom grupa Xanax će predstaviti pjesme sa novog albuma pod nazivom Iznad površine.

Xanax je beogradski muzički sastav osnovan 2009. godine. Jedan su od bendova nove srbijanske scene. Bend je osnovala pjesnikinja i likovna umjetnica Sana Garić, a pored nje članovi grupe su gitarista Vladimir Krakov, basista Ninoslav Filipović i bubnjar Miroslav Ćatić. Iako je u pitanju mlad bend, u sastavu Xanaxa su muzičari koji iza sebe imaju karijeru u poznatim beogradskim bendovima.

Aprila 2010. bendu pristupaju novi članovi - saksofonista Borko Borac i čelista Nebojša Mrđenović, inače član Beogradske filharmonije i dugogodišnji saradnik bendova Presing, KKN, Darkwood Dub i drugih.

Xanax je spoj alternativnog gitarskog zvuka sa elektronikom te elementima punka, postrocka i trip hopa.

Pažnju najšire javnosti grupa Xanax je privukla na "Jelen Top 10" listi pjesmama Mašinerija i Savršena rešetka, a njihova pjesma Svetli dan je uvrštena u pet najboljih singlova 2010. godine prema izboru čitalaca web-magazina POPBOKS.

Pilot singl za ovu pjesmu našao se i na top-listi MTV adrije, više sedmica je bio na listi zagrebačkog radija 101, a spot već emituje ruski TV kanal A1.
Bend je do sada svirao u Beogradu, Zagrebu, Rijeci, Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, na Šabačkom ljetnom festivalu, a ljetos je nastupio i na festivalima u Rusiji (Moskva, Petrograd), Mađarskoj i Poljskoj.

Xanax završava svoj prvi album u beogradskim studijima Riverside i Digimedia (miks), a nedavno je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom Dancing Bear iz Zagreba, tamošnjom ispostavom Warner Musica, kao i sa koncertnom agencijom IceCreamDisco i izdavačkom kućom Fusion Records iz Moskve.

Pored Xanaxa na ovom koncertu nastupit će i beogradska grupa Presing.

Muziku prije i poslije koncerta će puštati Chicha Guru (Banja Luka). Program počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.