Emisija "Rat bendova"
0

Bendovi Gnjev anđela, Stop i Dark Sky ispali iz takmičenja

Sarajevo-x.com
Alter Ego
U sarajevskom klubu Sloga 17. oktobra održana je prva live emisija showa "Rat bendova" OBN televizije. Nastupilo je sedamnaest bendova iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Svoje nastupe za prvu live emisiju izborili su sljedeći bendovi i nastupili su po ovom redoslijedu: 1. Stop, 2. Vibrator u rikverc, 3. Rock filter, 4. Supernova, 5. Livio Berak trio, 6.Dark sky, 7. Alter ego, 8. Larva, 9. EKG, 10. Crematorium, 11. Gnjev anđela, 12. Sky wings, 13. Full house, 14. Zona katastrofe, 15. Maximum power, 16. Forever storm, 17. Nuclear mama.

Bendovi su se pokazali u odličnom svjetlu, a potvrdu su dobili od publike, koja je oduševljeno pratila i aplauzom pozdravila nastup svakog od njih. Žiri je bio sastavljen od već poznatih članova: Zeleta Lipovače, Vinka Štefanca, Davora Gobca, te pjevača benda Nasty Michelle, Petra Živkovića. Uloge voditelja, kao i u prošlogodišnjem showu "Rat bendova", preuzeli su Adrijana Kurtišaj i Feđa Fetahagić, dok su u backstageu bili Fadil i Dario.

Grupa Speed probila je led, te je nastupila prva pred prepunom Slogom. Predstavili su se fantastičnom pjesmom Billyja Idola "Speed". Sudeći po riječima žirija, izbor pjesme nije bio najbolji, a grupi Speed puno bolje odgovaraju pjesme Nu Metal scene.

Djevojke iz grupe "Vibrator u rikverc" nastupile su druge po redu i predstavile su se svojom autorskom pjesmom. Njihov osebujni stil, te inspiracija koju crpe iz rock muzike dalekog Japana, pokazali su se kao uspješna kombinacija i ovaj put. Rock Filter posegnuo je u daleku 1972. godinu, te su odsvirali "Laylu". Iako su, prema riječima žirija, djelovali "profi", odabrali su pogrešnu pjesmu te se nisu predstavili na najbolji mogući način.

Četvrti po redu nastupio je bend Supernova i to sa pjesmom "I want it all". Zele Lipovača na njihov nastup imao je kratki komentar rekavši: "Da ne bih više pričao, Supernova je bend koji jednostavno ide dalje." Ni Gobac nije ostao bez komentara, rekavši da je ovo jedan od najkompletnijih bendova koji imaju imidž i gitaristu koji je jednostavno "pojeo" gitaru.

Bend Livio Berak trio prestavio se pjesmom Lennyja Kravitza "Are you gonna go my way" iz daleke 1993. godine. Iako su trio, zvučali su zaista sjajno, te im je Zele obećao svoj glas da idu dalje. Bend iz Kosovske Mitrovice, Dark Sky, nastupio je sa pjesmom američkog benda Velvet Revolver "Fall to pieces". Iako su bili dobri, nisu uspjeli u potpunosti da kopiraju energiju Slasha i pjevača Velvet Revolvera, Scotta Weilanda. Grupa Alter Ego nastupila je sedma po redu, i to sa pjesmom "Daire", grupe Smak. Prema riječima Zeleta Lipovače "Daire su najvažnija pjesma na Balkanu i bend Alter Ego ponudio je zanimljivu i interesantnu verziju ove pjesme".

Osmi i deveti po redu nastupili su bendovi Larva iz Hrvatske i EKG iz Srbije. Sudeći prema reakcijama publike i žirija, svi su s nestrpljenjem čekali njihov nastup. Bend Larva predstavio se pjesmom švedske grupe Mando Diao iz 2008. godine "Dance with somebody". Njihov nastup kratko je prokomentirao Zele Lipovača: "Larva šalje pozitivnu energiju u ovome ružnom vremenu na Balkanu i oni jednostavno idu dalje!", a Gobac je kratko dodao da mu je njihov nastup bio najbolji. Sjajan bend, sjajna svirka, i nevjerovatne vokalne sposobnosti koje je pjevač pokazao otpjevavši pjesmu "Rock you like a hurricane" grupe Scorpionsi, osnovne su karakteristike grupe EKG iz Mladenovca. Njihov nastup svoju punu snagu dobio je riječima Zeleta, koji je kratko rekao da zvuče bolje od originala.

Riječka grupa Crematorium uspjela je u svome naumu, te su na sjajan način ponudili svoju verziju pjesme "Iron Fist", grupe Motorhead. Bend Gnjev anđela iz Bratunca, odabrao je pjesmu Atomskog skloništa "Čedna gradska lica" i Zele je kratko prokomentirao da dobro zvuče i da su uvježban bend. Iako su na početku svoga nastupa imali tehničkih problema, Sky Wings su odsvirali hit iz osamdesetih "Carrie", grupe Evrope, te su se pokazali u odličnom svjetlu.

Tuzlaci iz benda Full House za svoj prvi nastup u live emisiji showa "Rat bendova" odabrali su pjesmu "Basna", grupe Van Gogh. Dobili su pohvale i žiri je kratko prokomentirao da su oni jednostavno sjajan live bend, dok je Gobac u svome prepoznatljivom stilu rekao da su "zlatna sredina". Za prvi put dosta dobro, riječi su Zeleta Lipovače upućene bendu Zona katastrofe, koji su se predstavili hitom iz osamdesetih Billyja Idola "Rebel Yell", te da imaju sjajnog pjevača i još sjajniju bubnjarku.

Iako su najmlađi, ni u kom pogledu nisu bili slabiji od svojih kolega. Maximum Power iz Sarajeva odsvirali su hit Michaela Jacksona "Beat It", te još jednom pokazali svima kako sjajno zvuče. Bend Forever Storm nastupio je šesnaesti po redu, i predstavili su se pjesmom Iron Maidena "Hallowed be thy name", te su dobili pohvale za svoj nastup i, prema riječima Zeleta Lipovače, oni su pravi heavy bend. Posljednji, tačnije sedamnaesti po redu, nastupili su Crnogorci iz benda Nuclear Mama, predstavivši se pjesmom grupe U2 "Vertigo", te su članovi žirija kratko prokomentirali da je Nuclear Mama jednostavno dobar bend.

Tri benda koja nećemo gledati u sljedećoj, tačnije drugoj live emisiji showa "Rat bendova" su Gnjev anđela, Stop i Dark Sky.

Budite i vi dio Rock Spektakla i showa "Rat bendova" OBN televizije, te posjetite klub Sloga i sljedeće nedjelje 24.10.2010 godine. Ulaz je slobodan!