Muzika
40

Bend u kojem su svi članovi gluhi: Deaf Band Dlan ruši predrasude

Piše: M. S.
Deaf Band Dlan iz Zagreba svira odličnu rock muziku, a osim po tome posebni su i zbog toga što svi članovi imaju probleme sa sluhom. Ovi muzičari muziku osjećaju i ne dozvoljavaju svojoj poteškoći da ograničava njihovo djelovanje.

Ludwig van Beethoven, jedan od najvećih kompozitora svih vremena, većinu svog života proveo je noseći se sa problemima sa sluhom. To ga nije spriječilo da nastavi da svira i komponuje, a u popularnoj kulturi jedan je od rijetkih primjera koji padnu na um kada se čuje sintagma "gluhi muzičar". Međutim, Beethoven nije jedini muzičar sa slušnim problemima. U našem komšiluku djeluje bend u kojem svi članovi imaju problema sa sluhom, ali zato nemaju problema sa stvaranjem odlične rock muzike.

Deaf Band Dlan svira u sastavu: Dražen Maleković (bubnjevi), Siniša Matijašić (gitara), Angel Naumovski (bas), Mingsheng Pi (bas) i Iva Valentić (vokal), a nastao je u sklopu projekta "Pravo na umjetnost" Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Program je započeo 2012. godine provedbom međunarodne udaraljkaške radionice za osobe oštećena sluha, proširio se na poduku bubnjeva i bas gitare, a 2015. godine oformio se inkluzivni Deaf Band Dlan.

"Reakcija publike je najljepša stvar koja nas prati. Naravno, na početku ima predrasuda, nevjerice, čak i sumnje. No kada krenu prvi taktovi, kada krene bubanj, bas, solo gitara, tada se ljudi opuste, kreće osmijeh, pljesak, i ples sa nama. Svirali smo po Zagrebu, ali i u Bjelovaru, Sisku, Rijeci. Publika prepoznaje rad, trud i talent koji smo uložili u bend“, kažu iz benda.

"We Feel The Music" autorska je pjesma benda nastala kao reakcija na predrasude koje osobe koje čuju imaju prema gluhima.

"Mnogo je problema sa kojima se susreću gluhi. Ming, bas gitarist, je recimo izvrstan kuhar, ali kad dođe na razgovor za posao, odgovor je negativan jer je gluh. Problemi nastaju i kod odlaska kod doktora, u institucije. Poruka pjesme je jasna - kad bi čujući bar na jedan dan zamijenili mjesto sa nama, shvatili bi - treba rušiti predrasude!“, kažu iz benda.

Iz grupe Deaf Band Dlan navode da su primijetili određen pomak što se tiče integracije osoba sa invaliditetom u društvo posljednjih godina, ali da još uvijek treba puno raditi na tome.

"Nadamo se da će i naš bend biti jedan kamenčić u tom mozaiku“, kažu iz benda i dodaju da iako do sada nisu bili u Sarajevu, rado bi se odazvali i napravili zabavu za pamćenje.

Trenutno bend radi na novim pjesmama, a u pripremi je i mjuzikl "Što kaže", koji bi trebao imati premijeru krajem ove godine.