Muzika
76

Bend Silente "Lovcem na čudesa" osvojio i sarajevsku publiku

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Lovac na čudesa" naziv je albuma prvijenca koji je danas u Sarajevu predstavio dubrovački bend Silente. Live promocija je održana u BBI centru, a nekoliko desetaka posjetitelja se već nakon prve numere pridružilo odlično raspoloženim članovima benda.

Sedam godina pišu pjesme i vrijedno rade, a njihov talenat je prepoznao reditelj i glumac Dejan Aćimović koji im je snimanjem spota za numeru "Terca na tišinu" odlučio pomoći da izađu iz dubrovačkih okvira, što se i ostvaruje.

"Drago mi je da smo u Sarajevu, ovo je naša prva ovakva promocija, svirali smo kod prijatelja u stanu, ali to se ne broji", kaže Tibor Karamehmedović, frontmen benda vidno sretan i oduševljen reakcijama sarajevske publike.

Postoje dvije istine o nastanku benda, jedna je za medije, u kojoj se vole našaliti, pa kažu da su željeli zadiviti djevojku, i kako to obično bude, uzeli gitaru i počeli svirati. Stvarna istina o nastanku benda je da ovi mladi ljudi, kako kaže Tibor, nisu imali šta raditi, pa su počeli svirati, a konačan produkt je album sa 13 pjesama.

"Lovac na čudesa zapravo može biti bilo ko, to je poenta, ideja čiji dio može biti svako ko želi. Ako se osjećaš kao lovac na čudesa, onda to vjerovatno i jesi", kaže Karamehmedović o nazivu albuma i dodaje da su za album odabrali nekoliko pjesama koje su ranije napisane, ali i neke novije.

"Veoma smo zadovoljni dosadašnjim reakcijama. Album je objavljen u novembru 2013. godine, kada smo održali koncert u punoj zagrebačkoj Tvornici kulture. Tamo se okupilo oko 1000 ljudi i pjevali su s nama. To je bilo veliko iznenađenje, a iznenađen sam i današnjom posjetom u Sarajevu. Nažalost, pop-rock nema baš puno prolaza pored mnogo novih žanrova, tako da je sve ovo veliki uspjeh", govori za Klix.ba Tibor Karamehmedović.

Podsjeća da je priča benda počela kad su snimili spot za pjesmu "Terca na tišinu".

"Dejan Aćimović je jedan od mnogih koje smo kontaktirali da nam pomognu. Bili smo očajni i nakon tri mjeseca Dejan nam se javio. Okrenuo je reflektor prema nama i drago nam je svakako da je prepoznao da vrijedimo", sretan je Karamehmedović.

Bend Silente će u narednim mjesecima zagrijavati atmosferu na plažama Jadrana. Drugi album planiraju snimati na zimu, a nadaju se i gostovanjima u regionu.