Muzika
0

Bend New Order potvrdio nastup na Exit festivalu 2012.

Sarajevo-x.com
Main Stage Exit festivala 2012. ponovo će postati mjesto gde nastaje muzička historija. Exit sa ponosom najavljuje da će New Order, jedan od najpriznatijih i najutjecajnijih bendova današnjice nastupiti na Petrovaradinskoj tvrđavi u petak 13. jula 2012. u Novom Sadu.

Bend koji i dalje drži rekord za naprodavaniji singl na vinilu od 12 inča, apsolutni hit iz 1983. "Blue Monday" nastavlja biti nevjerovatno aktuelan i popularan čak trideset godina nakon njegovog objavljivanja. Kombinujući rock i pop sa elektronskom i dance muzikom te energijom tadašnjih underground klubova, stvarajući hit za hitom i konstantno pomjerajući granice, New Order je uspostavio standarde kakve će mnogi godinama kasnije pratiti.

"Svi smo uzbuđeni što će New Order nastupiti na Exitu ove godine. Ko može zaboraviti klasike poput 'Love Will Tear Us Apart', 'Bizarre Love triangle' i naravno najčuveniji 'Blue Monday'. Ne mogu dočekati da ih čujem na Exitu, a siguran sam da su i fanovi podjednako uzbuđeni", rekao je Bojan Bošković, generalni menadžer Exit festivalа.

Na ovogodišnjem Exit festivalu nastupit će i svjetska muzička senzacija iz Portugala Buraka Som Sistema. Njihov miks angolskog kuduro zvuka, snažni multietnički geto fank ritmovi i nevjerovatni plesači te MC-ijevi iz cijelog svijeta, uživo ostavljaju publiku bez daha. Dobitnici MTV Europe nagrade definitivno će biti zaduženi za najrazigraniju noć na festivalu.

Uzbudljive vijesti donosi i slavna Dance Arena gde će u petak 13. jula Cadenza Records pripremiti nezaboravnu zabavu sa svojim top izvođačima. U Novi Sad tom prilikom stižu Luciano, Reboot live, Kenny Larkin, Robert Dietz i Maayan Nidam.

Čileanski DJ i producent Luciano svoj put je gradio uz brojne inicijatore latinske elektronske muzičke scene. Sada živi u Švicarskoj i miks čileanskog i švicarskog identiteta u njegovoj muzici predstavljen je kroz posebnu mješavinu koju čine deep techno i electro zajedno sa njegovim prepoznatljivim groovy i minimal ritmovima.

Reebot će se ponovo naći za pultovima Dance Arene, još jednim inspirativnim live nastupom koji obuhvata čitav spektar od deep minimal i electro tech vibeova pa sve do old school house zvuka.

Kenny Larkin je jedan od lidera Detroitskog techna u elektronskoj muzičkoj industriji i više od dvadeset godina njegovi nastupi su poseban doživljaj, a susret sa publikom na Dance Areni će svakako biti za pamćenje.

Robert Dietz je izgradio svoj jedinstveni muzički pristup na frankfurtskoj klupskoj sceni kreirajući hiponotizirajući, seksi zvuk. Još jedno važno ime ove etikete svakako je Maayan Nidam aka Miss Fitza, čija raznolikost u muzičkom izrazu i savršen osjećaj za groove i funk obećavaju plesnu i zavodljivu noć na Dance Areni.