Muzika
0

Bend Neuro prvi na MTV Domaćici

Klix.ba
Banjalučki bend Neuro, prošlogodišnji pobjednik Jelen Demofesta, od ove nedjelje se nalazi na prvom mjestu važne regionalne muzičke liste - MTV Domaćica.

Bend je kao nagradu za osvojeno prvo mjesto na Demofestu, između ostalog, osvojio i snimanje spota u produkciji MTV-a i ovaj video je 8. jula bio prvi put prikazan u okviru MTV Premijere. Posjetioci regionalnih MTV sajtova i društvene mreže Twitter koristeći #MTVdomacica su glasali i zahvaljujući njima bend Neuro se za manje od mesec dana probio na prvo mesto najcjenjenije muzičke liste u regiji.

"Za samo godinu dana prešli smo put od tamo nekog demo benda iz Banje Luke do nosioca prvog mjesta najvažnije top-liste u regiji. Kako? Radom, trudom i upornošću. Od samog početka vodila nas je želja da svoju muziku predstavimo ljudima na najbolji mogući način i da uživamo u tome. Ta želja nas vodi i danas, kada smo i više nego željni opravdavanja statusa koji smo dobili. Konačno se pojavio neko ko je uspio bar na neko vrijeme ozbiljniju medijsku pažnju sa drugih regionalnih centara skrenuti na banjalučku scenu, a nama je drago da smo to baš mi, Neuro, bend koji je na početku karakterisan na razne načine i koji je ovim albumom prilično uzdrmao stavove nekih nevjernih Toma", kažu članovi benda u saopćenju.

Ovo je, kako kažu, još jedan dokaz da se banjalučka scena probudila te da zaslužuje mnogo više pažnje i medijskog prostora u regiji, s obzirom na to da je posljednje dvije decenije bila skoro potpuno ignorisana.

"Na sreću, baš MTV je među prvim od regionalnih medija koji je uvidio ovu činjenicu, a nadamo se da će ga pratiti i ostali. Veliku zahvalnost dugujemo organizaciji Demofesta i agenciji Aquarius, koji su nas podržavali u svim našim aktivnostima u pripremi albuma i koji su učinili sve da njegova nedavna promocija tokom Jelen Demofesta 2013 bude na najvišem nivou. Oni su zapravo sve ovo i omogućili. Ne smijemo zaboraviti ni podršku Uprave Grada Banja Luka, koja nam je, nakon pobjede, osigurala sredstva za kupovinu opreme koja nam je nedostajala pred ulazak u studio. Imali smo i odličnu saradnju uglavnom sa lokalnim medijima. Za stvaranje samog albuma 'Zvuci ćutanja' ogroman je značaj angažmana i predanosti našeg koproducenta Dejana Vučkovića i znanja koje je on donio u naš grad", stoji u saopćenju benda Neuro.

Članovi banjalučkog benda poručuju da je Balkan veoma malo i usko tržište i da u svojim sredinama, muzičari jedni na druge ne smiju gledati kao na konkurenciju.

"Moramo se držati zajedno, svi mi iz oblasti kulture, počevši od muzičara pa sve do vajara, filmskih radnika i glumaca. Moramo naučiti da podržavamo jedni druge, a ne da se podsmjehujemo nečijem neuspjehu da bismo opravdali sopstveni. Moramo naučiti da slušamo jedni druge. Neka ovo bude inspiracija i narednim učesnicima Demofesta, ali i drugih sličnih takmičenja", poručuju momci iz Neura.