Muzika
0

Bend "Don Guido & Missionaries" u sarajevskom klubu "Coloseum"

FENA

SARAJEVO, 6. mart (FENA) -Avangardni predstavnici bh. pop rock scene, sarajevski bend "Don Guido & Missionaries" 11. marta gostovaće u klubu "Coloseum".

Sarajevske Don Guido, iz grupe Don Guido i Misionari (ili, Don Guido & The Missionaries), je čovjek koji je u privatnom životu poznat kao Vladimir (Vlado) Kajević. U svijet muzike, Don Guido je stupio sa nepune dvije godine, kada je po prvi put pobjegao od kuće privučen muzikom jedne ulične parade. Inače, DG je rođen 15/04/1962 u Skopju, Makedonija (tamo je 1963. preživio veliki potres sa hiljadama žrtava), a živio je u Zagrebu, Bihaću (gdje je počeo svirati gitaru), ponovo Skopju (završavanje Gimnazije i prva grupa – "Krug") i na kraju, Sarajevu.

Sa Don Guidom su svirali mnogi muzičari, manje i više poznati, među kojima je svakako najpoznatiji pjevač irske grupe U2, Bono, inače dragi prijatelj (tokom svog boravka u Sarajevu u svojstvu prvog turiste krajem 1995. i početkom 1996., Bono se pridružio Don Guidu i Misionarima na sceni u klubu Bock i otpjevao I Feel Good, All Along the Watchtower i One u duetu sa DG). Don Guido i Bono su se upoznali putem satelita, tokom europske turneje U2, Zooropa, a ta javljanja je sa U2 dogovorio još jedan veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Bill Carter, koji je iz opkoljenog Sarajeva uspio stići do U2, sa željom da svijetu prikaže istinu o stradanju Sarajeva.

Takvih javljanja je bilo više od dvadeset, a pozadina tih događanja je opisana u knjizi Billa Cartera, „Fools Rush In“, u kojoj su Don Guido i Misionari (Đani Pervan, Alan Omerović, Dušan Vranić) među vodećim likovima. Prije toga, tokom rata, Bill Carter je snimio dokumentarni film, „Miss Sarajevo“, o životu u Sarajevu pod opsadom (DG i Misionari u filmu govore o stradanju Sarajeva i neuništivom duhu zajedništva, i sviraju pjesmu „Watermelon Man“ u klubu Obala).

Miss Sarajevo je dobio više nagrada na raznim svjetskim festivalima i prikazan je na MTV desetak puta, a pretpostavlja se da ga je vidjelo više od 200 miliona ljudi.

U toku je finaliziranje za „Bosnian Blues Album“ koji bi trebao biti objavljen početkom marta 2006.