Muzika
0

Bend Afion gostuje u Sarajevu i Mostaru

Sarajevo-x.com
Akustična grupa Afion, koju čine muzičari iz različitih krajeva BiH i Hrvatske, gostovat će u srijedu u Sarajevu, a u četvrtak u Mostaru. Svirka u sarajevskom City Pubu počinje u 21 sat, a dan kasnije (6. avgusta) u isto vrijeme Mostarci ovaj bend mogu slušati u Sky Baru.

Afion je u početku svirao samo makedonske pjesme, ali su poslije proširili svoj interes na tradicijske pjesme iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Istražuju tradicijsku muziku tog historijski burnog područja, gdje se miješaju utjecaji Mediterana, Panonije i srednje Evrope s Balkanom.

Muzički kritičari su ih proglasili velikim osvježenjem, a vokalistica Lidija Dokuzović dobila je epitet jedne od vodećih vokalistica hrvatske etno scene.

Nakon prvog albuma "Afion" 2006., u decembru 2008. godine objavili su i drugi pod nazivom "Čudni svati". Album je obilježen zvukom kavala i to je najveća novost u zvuku Afiona koji je sad "organskiji" i "prozračniji", ima više improvizacije.

Ovaj bend je u Sarajevu nastupao i 2006. godine uz Damira Imamovića, a pred mostarskog publikom će se pojaviti četvrti put. Ovogodišnja ljetna turneja grupe završava 14. avgusta na Ohridu gdje će nastupiti na Balkan Music Square Festivalu.