Muzika
0

Bel Canto impresionirao publiku u Moskvi

Piše: Elmedin Mehić
Bel Canto u Moskvi
Bel Canto u Moskvi
Muzička grupa Bel Canto predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na IX internacionalnom festivalu slavenske kulture, koji je održan u od 15. do 24. maja ove godine u Moskvi.

Nakon povratka u Zenicu, voditeljica Bel Canta Mima Kemez je u razgovoru za Klix.ba iznijela utiske i rezultate koje su ostvarili u Moskvi.

Poziv za učešće na ovogodišnjem festivalu slavenske kulture dobili su od ambasadora BiH u Moskvi Ivana Barbalića, koji je smatrao da ova mlada zenička grupa umjetnika ima šta pokazati na ovom prestižnom festivalu kulture.

"U mjesecu martu počela je sva priča o nastupu u Rusiji, činila se prelijepom ali predalekom da se ostvari. Međutim, kada smo dobili počasnu nagradu fondacije Farah, put za Rusiju počeo se pretvarati u stvarnost", govori Mima na početku razgovora te dodaje da je putovanje vozom do Moskve trajalo 58 sati, koji su predstavljali jednu prelijepu pustolovinu.

Na festivalu je učestvovalo jviše od 800 osoba, a čast da proglase manifestaciju otvorenom, pripala je upravo zeničkoj grupi Bel Canto, koja je dobila specijalnu nagradu Komiteta za kolektivizam i kreativnost u Moskvi, kao i nagradu publike, koja je Zeničane dva puta vraćala na bis.

"Kada smo stigli u Moskvu, prema planu i programu organizacije trebali smo imati jedan revijalni nastup i jedan nastup takmičarskog tipa, no već na prvom nastupu nas je poslušala glavna direktorica festivala E. I. Rkovljeva te smo umjesto dva održali osam nastupa. Velika nam je čast što smo nastupali u Ramhmanjinovoj sali i Konzervatoriju Čajkovski, naprosto bili smo oduševljeni tim velikim koncertnim salama i presretni smo što nam se pružila prilika da nastupamo pred toliko eminentnih muzičara Rusije, koji su nam dodijelili, pored Specijalne nagrade kompletnog Festivala, i prvu nagradu u našoj kategoriji Estradnih a capella sastava", izjavila je Mima.

Bel Canto je Bosnu i Hercegovinu predstavljao kao jedan glas devet mladih alternativaca koji žele promjenu i inovativnost, kako u umjetnosti, tako i u shvatanju naše kulture, običaja i života u BiH u 20. stoljeću.

"Našu državu smo predstavili Sevdah Medley sevdalinkama "Da sam ptica" i "Ah što ćemo ljubav kriti", koje su oficijelno i prve a capella obrade sevdaha ovog tipa u Bosni i Hercegovini. Bitno je spomenuti da je to naš aranžman te je posvećen našoj Farah. Druga kompozicija koju smo izveli u takmičarskom dijelu programa je naša prva autorska pjesma 'Cristal lake', koju je komponovao naš član Dino Alagić", izjavila je Kemez za Klix.ba, te dodala kako je sve još uvijek friško te da će trebati vremena da se impresije slegnu.

Bel Canto se zahvaljuje svima koji su im pružili podršku u Rusiji, kako Bosancima i Hercegovcima, tako i Rusima, koji su ispunili koncertne dvorane do posljednjeg mjesta.

U narednom periodu Bel Canto će potpisati ugovor sa Bosanskim narodnim pozorištem u Zenici, gdje će raditi muziku za predstavu koju režira Dino Mustafić, čija je premijera zakazana za septembar 2013. godine.