Muzika
0

Beatlesi i Apple na sudu

Sarajevo-x.com
Danas bi Londonski Visoki sud trebao donijeti presudu u sudskom postupku između diskografske kuće Beatlesa, Apple Corps i američkog proizvođača kompjutera Apple Computer Inc. Diskografska kuća naime tvrdi da je Apple povrijedio ugovor o zaštitnom znaku iz 1991. godine ulaskom na muzičko tržište kroz uslugu on-line prodaje muzike iTunes.

Kompanija Apple Computer je pak na sudu tvrdila kako je iTunes prvenstveno usluga prijenosa podataka, što je ugovorom dopušteno.

Apple Corps, koja je u vlasništvu Paul McCartneyja, Ringo Starra, udovice Johna Lennona Yoko Ono, te nasljednika Georgea Harrisona, već je u dva navrata tužio Apple Computer.

  1. godine je postignuta nagodba između ove dvije kompanije, prema kojoj je Apple Computer isplatio znatnu sumu novca diskografskoj kući Beatelsa, a ovom nagodbom su određene i granice unutar kojih će svaka strana imati ekskluzivna prava korištenja poznate stilizirane jabuke.

Kompanija Apple Computer je posljednjih godina prodala oko 14 miliona iPod playera, te više od milijardu pjesama putem iTunesa, a Beatlesi su uporno odbijali dopustiti da se njihova muzika prodaje putem bilo kojeg on-line servisa.

Tokom suđenja otkriveno je kako Apple Corps digitalno obrađuje rad Beatlesa, što bi omogućilo on-line prodaju njihovih pjesama.