Muzika
5

VIDEO / Basista Deftonesa preminuo nakon višegodišnje kome

Klix.ba
Chi Cheng, basista nu metal benda Deftones, preminuo je u 42. godini. Cheng je nakon saobraćajne nesreće 2008. godine bio komi, iako mu se zdravstveno stanje počelo popravljati, nikada se nije uspio oporaviti.

Preminuo je u hitnoj pomoći. "Srce mu je iznenada stalo. Ostavio je ovaj svijet dok sam mu na uho pjevala pjesme koje je volio", izjavila je njegova majka Jeanne Marie Cheng, piše Rolling Stone.

Chi Ling Dai Cheng rođen je 15. augusta 1970. u Davisu, američka savezna država Californija. Bendu Deftones priključio se odmah nakon formiranja benda 1988. godine. Bend je bio jedan od pokretača nu metal pokreta tokom 90-ih godina prošlog stoljeća, a Cheng je svirao na njihovim ranim klasicima poput "Adrenaline", "Around the Fur" i "White Pony".

U novembru 2008., Cheng je kao suvozač doživio saobraćajnu nesreću u kojoj je ispao iz vozila i završio u komi. Godine 2010. je počeo pokazivati znake poboljšanja, a prošle godine je poslan na kućni oporavak. Ubrzo je pokrenuta web-stranica One Love for Chi kako bi se prikupila sredstva za njegovo liječenje, a Deftones su sa specijalnim gostima odsvirali i dva humanitarna koncerta. Chenga je zamijenio basista Quicksanda, Sergio Vega.