Muzika
5

Baščaršijske noći: Leb i sol u BKC-u

Klix.ba
U okviru Festivala "Baščaršijske noći" u nedjelju u 21 sat će u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo nastupiti grupa Leb i sol.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na blagajni BKC-a, ili u JU Sarajevo art na telefon 033/216-167.

Grupa Leb i sol je osnovana 1976. godine. Osim što je bila eminentna makedonska grupa, također su bili jedan od najpopularnijih rock sastava na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, saopćili su organizatori.

Grupu su osnovali Vlatko Stefanovski (gitara), Bodan Arsovski (bas gitara), Nikola Dimuševski (klavijature) i Dimitrie Čučurovski (bubnjevi).

Ime sastava potiče od tradicionalnog pozdrava, koji je doslovno značio "Leb i sol", a koristio se često i kao izraz inata i odlučnosti kao na primjer "Ja ću jesti samo leb i sol ali neću popustiti", međutim takvo što nema veze sa imenom sastava. U studiju radija Skoplje snimaju svoje prve snimke; "Etida br. 3", "Devetka" i "Pesma za nas". Njihova muzika sadržavala je elemente rocka, jazza i makedonske etno muzike. Kako je sastav muzički sazrijevao tako je uticaj jazza postajao sve slabiji. Međutim na koncertima grupa izvodi dugotrajne klasične jazz verzije tradicionalnog etno-folka, kao što su kompozicije "Jovano Jovanke" i "Aber Dojde Donke", što publika prima sa velikim oduševljenjem.

Nakon velike turneje 2006. godine podnazivom “30th Year Aniversary Tour” grupa je nastavila sa radom u novoj postavi koju čine originalni članovi i virtuozi na svojim instrumentima: Bodan Arsovski, bas gitara, Nikola (Koki) Dimuševski, klavijature, te virtuoz na gitari Dimitar Bozzikov, i Mihail (Miško) Parushev, bubanj. Grupa 2008 godine, nakon punih 19 godina pauze snima novi studijski album pod naslovom “Itakanataka”, na kojem se pojavljuje Dado Topić kao gost na pjesmama “Si zaljubiv edno mome” i It"s warming up, te kao koautor jedne kompozicije. Nastupaju šrirom svijeta, te su krajem 2012. godine održali niz koncerata na turneji u Australiji (Perth, Melburne, Sidney, Brisbane, Canbera) itd.

Paralelno sa nastupima u kvartet formaciji, novi projekat grupe je Leb i sol Symphony, u kojem grupa nastupa sa simfoniskim orkestrom. To je jedan veoma ozbiljan projekt koji je postavio grupu na najviši umjetnički nivo. Orkestracije je uradio Nikola Dimuševski.