Britanska štampa
0

"Balkanci i Vikinzi vladaju Eurosongom"

FENA
Vukašin Brajić
Vukašin Brajić
Financial Times i The Times osvrću se u subotu na finale Eurosonga, konstatirajući kako su male šanse da ijedna od četiri zemlje koje najviše finansiraju ovu manifestaciju - Njemačka, Francuska, Britanija i Španija - ikada pobijedi imaju li se u vidu snage "balkanskog i vikinškog saveza".

Times piše da 19-godišnji Britanac Josh i njegova njemačka kolegica i vršnjakinja Lena naivno vjeruju kako imaju šansu da pobijede, ali kakve su njihove šanse naspram Bjelorusa sa džinovskim leptirovim krilima ili "jednoga androgenog Srbina".

Brutalna istina je da male zemlje nove Evrope zajedničkim snagama rade na rušenju onih iz stare Evrope, konstatira Times, dajući niz primjera za to, među kojima i to da je prošlogodišnji pobjednik iz Norveške zapravo Bjelorus za koga su glasali i Skandinavci i ruski blok.

Tri glavna saveza bore se za prevlast, prenosi Times mišljenje jednog britanskog statističara i analitičara Eurosonga: Balkanci, među kojima su bivše jugoslavenske republike, plus Grci i Albanci, zatim Vikinzi, odnosno, Skandinavci i baltičke zemlje, i tzv. Varšavski pakt, koji obuhvata bivše sovjetske republike, kao i Poljsku, Češku, Slovačku.

Jedan od njemačkih organizatora zatražio je od Grka da ove godine glasaju za njemačku kandidatkinju u znak zahvalnosti za paket finansijske pomoći, ali veći su izgledi da će pobijediti grčki predstavnik koji u zamjenu za milijarde eura nudi gomilu testosterona, piše Times.

Financial Times piše da je Eurovizija trenutno jedina evropska institucija koja još uvijek nudi dozu optimizma 55 godina nakon što je osnovana kako bi se promoviralo poslijeratno pomirenje.

Ovaj list primjećuje da finansijske teškoće i vulkanske erupcije nisu spriječile ni Grčku ni Island da se kvalificiraju u finale, ali da Grčka strahuje od reperkusija bijesa koji mnogi sjeverni Evropljani trenutno osjećaju prema njoj.

Usprkos politički motiviranom glasanju u kojem kao pobjednice često izlaze zemlje s većim imigrantskim stanovništvom u zapadnoj Evropi, Eurosong je ipak neodoljivo popularna manifestacija i ako bi se glasalo da li da se zadrži euro ili Eurosong, vjerovatno bi upravo zajednička valuta dobila nula poena, zaključuje Financial Times.