Muzika
38

B-Boy Omar: Odabrao sam brejking umjesto fudbala

Piše: Adis Karadža
U očekivanju sutrašnjeg Red Bull BC One Sarajevo Cyphera, turnira najboljih bh. brejkera, učesnici su govorili o njihovim u B-Boyingu, šta on za njih znači, kakva su njihova očekivanja od turnira, šta misle o ostalim takmičarima...

Jedan o učesnika je i B-Boy Omar koji se brejkingom bavi od 2005. godine.

"Dvojica drugova su me poveli na trening, odmah mi se svidjelo i nastavio sam. U tom sam se periodu bavio i fudbalom i, mada sam imao dosta više afiniteta prema B-Boyingu, sa fudbalom sam morao nastaviti zbog pritiska oca. Čak mi je zabranjivao da plešem, ali sam upornošću izgurao svoje. Znao sam pobjeći iz kuće na trening. I tako, nakon godinu dana prestao sam se baviti fudbalom i počeo se ozbiljno baviti samo B-Boyingom", rekao je Omar i dodaje da mu je B-Boying skoro najbitniji dio života.

"Od takmičenja očekujem vrhunsku organizaciju i promociju B-Boy scene u BiH, i mislim da će nam dati motiv za nastavak rada. Red Bull BC One je definitivno najjače B-Boy takmičenje, san svakog B-Boya je da učestvuje. Upoznat sam sa većinom takmičara, ako ne i sa svima. Većina je odlična, na profesionalnom nivou. Bilo ko da pobijedi, biće prijetnja za ostale u daljim kvalifikacijama", rekao je Omar.

B-Boy Benjamin je u svijetu brejkinga nešto kraće, od 2008. godine, još od osnovne škole.

"Jednostavno, šta god sam drugo počinjao trenirati nije mi išlo, ali kada sam počeo trenirati B-Boying lako sam učio nove poteze, veoma se brzo snalazio, i počeo sam se zaljubljivati u ovu vrstu umjetnosti. Za mene je B-Boying način da iskažem svoje misli, emocije, shvatanje svijeta, način da izrazim i pozitivnu i negativnu energiju", rekao je Benjamin.

Benjamin je rekao da očekuje spektakl, jer je Red Bull BC One najbolje i najpoznatije 1-na-1 takmičenje, sa najboljim mogućim sistemom "cyphera", kvalifikacija te svjetskog finala.

"Suparnike poznajem, s nekima treniram duži niz godina, neki su veoma dobri, ali učinit ću sve da ostavim dobar dojam, jer mnogi me još nisu vidjeli u najboljem svjetlu", rekao je Benjamin.

Takmičenje se održava 19. aprila u 20 sati u Domu mladih u Sarajevu, a na dan takmičenja u 14 sati biće održane pretkvalifikacije na kojima će žiri od 62 prijavljena B-Boya odabrati 16 najboljih koji će se naveče boriti za titulu BiH prvaka i odlazak na istočnoevropske regionalne kvalifikacije u Kijevu.

Ulaznice se u pretprodaji mogu nabaviti putem online prodaje na www.kupikartu.com kao i na prodajnim mjestima agencije Kupikartu.ba, a na dan takmičenja moći će se kupiti i na platou Skenderije ispred Doma mladih. Cijena ulaznice je 5 KM i uključuje konzumaciju. Više informacija o takmičenju na www.redbull.ba.