Muzika
51

B-boy Justice je kralj bh. brejkinga

Piše: D. B.
(Foto: Predrag Vučković)
U petak navečer u sarajevskom Domu mladih održan je Red Bull BC One Sarajevo Cypher, okršaj najboljih bh. brejkera koji su se borili za titulu kralja bh. B-Boyinga i kartu za istočnoevropske regionalne kvalifikacije u Kijevu (Ukrajina).

Od ovog se turnira očekivalo mnogo i, sudeći prema borbama koje su se mogle vidjeti u velikoj sali Doma mladih i reakcijama publike, očekivanja su u potpunosti ispunjena.

Prethodno istog dana, više od 60 prijavljenih B-Boyeva učestvovalo je u pretkvalifikacijama u kojima je žiri u sastavu Cico (Italija), Lamine (Francuska) i Naki (Slovenija), odabrao 16 najboljih za učešće u večernjem takmičenju. Njih 16 su zaista dali sve od sebe da opravdaju taj izbor i da gledaocima i žiriju predstave uzbudljive borbe sa mnogo atraktivnih poteza.

Neizvjesne borbe

Borbe su se vodile jedan na jedan, a u naredni krug se prolazilo po sistemu eliminacije. U prva dva kruga takmičari su naizmjenično plesali dva puta po 60 sekundi, a u polufinalu i finalu tri puta po 60 sekundi. Od prve borbe bilo je žestoko, uz mnogo dobrog footworka, toprocka, freezova, power movesa i ostalih pokreta iz brejkerskog arsenala. U polufinalu su se susreli Plitky i Koner, te Justice i Beggie. Do finala dolaze Koner i Justice, a nakon neizvjesne i izjednačene borbe, kao pobjednik izlazi B-Boy Justice.

"Jako sam zadovoljan takmičenjem i kvalitetom svih takmičara. Neke B-Boyeve dugo nisam vidio i iznenadilo me je koliko su napredovali. Za Kijev ću se pripremati isto kao što sam i do sada trenirao, uz možda malo jači intenzitet, jer ples je za mene prije svega uživanje, a ne mučenje", izjavio je po završetku takmičenja Justice (Danijel Vujanović iz Bijeljine).

On je kralj bh. brejkinga i predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na istočnoevropskim regionalnim kvalifikacijama u Kijevu, gdje će pokušati da se domogne mjesta u velikom svjetskom finalu u novembru ove godine u Seulu (Južna Koreja).

After party

Takmičari, kao i članovi žirija, ocijenili su da je turnir bio na veoma visokom nivou i da ovo predstavlja zaista veliki podsticaj bh. brejkerima, dajući im veliku motivaciju za dalje bavljenje ovom atraktivnom formom urbane kulture.

U pauzama takmičenja, svoje nastupe imali su hrvatska hip-hop legenda Kandžija, kao i voditelji Ćane i Gago, pobjednici Red Bull MC Battlea 2012.

Podršku takmičarima je sa gramofona sve vrijeme davao DJ Soul. Posebna poslastica bili su nastupi članova žirija, koji su svojim plesom izazvali erupciju oduševlljenja u dvorani. Nakon proglašenja pobjednika, uslijedio je after party u Kriterionu, na kojem su uz Kandžiju nastupili i drugi gosti iz Hrvatske - DJ Pips, DJ Umbo te, kao lokalna podrška, Audio InFunktion.