Muzika
0

Avril Lavigne - teen rockerka 2002. godine

Klix.ba
Od svih novih otkrića 2002. godine, 18-godišnja Kanađanka <b><a href="http://www.avril-lavigne.com" target="_blank">Avril Lavigne</a></b> je postigla najveći uspjeh sa 7 miliona prodanih primjeraka svog debi albuma <i>Let Go</i>.

Single Complicated, koji je savršena suprotnost slatkim pop pjesmicama, postao je najpopularnija pjesma od Sydneya u Australiji do Saskatchewana u Canadi. Šta Avril misli o svojoj iznenadnoj slavi i o tome šta je komplikovano u teenagerskim godinama? Čitajte dalje...

P: Ovo je bila nevjerovatna godina za tebe. Reci nam kako ti se život promijenio. Avril: Jako se promijenio. Sada putujem po svijetu i posjećujem mnogo novih mjesta. Sad kad sam slavna ne mogu samo jednostavno hodati po ulici – nemam dovoljno privatnosti. Stil života mi se promijenio. Veoma sam zauzeta i skoro svakog dana moram putovati avionom na neko drugo mjesto. Ali, to mi se dopada. Volim to što sam zauzeta, bolje je što mi je 18, a ne 40 godina. Lakše je prolaziti kroz ovakve stvari kad si mlad, jer je zaista zamorno i iscrpljujuće.

P: Ko je najviše uticao na tebe? Avril: Svi su uticali na mene. Što se tiče muzike na albumu, na nju ništa nije previše uticalo, jer sam ja odrasla slušajući crkvenu muziku, a ne AC/DC i slične bendove. Imala sam zaista miran život, dok nisam počela pisati pjesme kad sam imala 12 godina – tada je došao ugovor sa diskografskom kućom i album. Sada mnogo više stvari utiče na mene, jer znam mnogo više o muzici, nego onda kad sam napisala pjesme za Let Go.

P: Kome se najviše diviš i šta trenutno slušaš? Avril: Volim rock, posebno muške rock bendove kao što su Nirvana, Green Day ili System Of A Down. Volim i punk rock i bendove poput Coldplaya.

P: O čemu zapravo govori tvoj album?

Avril: Većina mojih pjesama je veoma lična i govori o tome kako mi je 16 godina i kako su mi srce slomili dečki i kako se ja osjećam kao da je kraj svijeta, kako sam se zaljubila i sl. Na albumu se nalazi mnogo različitih stavova i raspoloženja: ljutnje, tuge ili povrijeđenosti.

P: O čemu govori pjesma Complicated? Avril: Ona govori o onome što svaka cura prođe jednom u životu. O nekom dečku koji se ponaša zaista divno kad sam sama s njim, a onda ode k svojim prijateljima i ponaša se drugačije, kao da ne postojim. To mi se puno puta desilo u srednjoj školi. Uostalom, može se posmatrati i sa nekog moralnog gledišta: mnogo ljudi u npr. muzičkoj industriji znaju biti prekrasni prema tebi i govoriti mnoge lijepe stvari, ali iza tvojih leđa su potpuno drugačiji i pokušavaju te upropastiti.

P: Voliš li snimati spotove? Avril: Da. To je veoma zabavno. Na snimanju spota za pjesmu Complicated je bilo jako zabavno. Mislila sam da će me kamera izluditi, ali je na kraju bilo super. Snimanje spota za Sk8er Boi je također bilo cool.

P: Da li je tvoja muzika više pop ili više rock? Avril: Definitivno rock. Iako bi neko rekao da je Let Go pop album, na njemu se nalazi mnogo rocka i pjesama koje me predstavljaju. Zadovoljna sam uspjehom albuma i kako je sve ispalo. Ali, moja muzika je rock i trenutno su pjesme koje pišem i snimam u tom stilu. Možda će se to promijeniti, jer sam ja takva osoba - volim se mijenjati i mijenjati svoj stil.

Spot za pjesmu Sk8er Boi možete pogledati ovdje.