Muzika
11

Arhivske fotografije koje prikazuju život punkera sedamdesetih godina

Klix.ba
Punk je vrsta subkulture koja posjeduje sopstvenu prepoznatljivu muziku, ideologiju, stil oblačenja, vizuelni identitet, književnost i film, a punkeri su uglavnom mladi ljudi drugačijeg mišljenja, kojima je zajednički duh anti-establišmenta i nepriznavanje društvenih obrazaca.

Nakon što se pojavio u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, punk se raširio po čitavom svijetu i pretrpio buran razvoj. Nekoliko subkultura razvile su se od punka i dobile svoj prepoznatljivi izgled (gotic, grunge i emo).

Muzika je najvažniji dio punka. Većina punk muzike spada u specifični stil rock muzike, mada neki punk bendovi koriste i elemente drugih muzičkih pravaca. Različiti pravci punka međusobno se razlikuju po stilu muzike, ali im je uglavnom zajedničko to da su pjesme kratke i sa jednostavnim aranžmanima.

Tekstovi pjesama uglavnom se bave nezaposlenošću, dosadom i ostalim dijelovima surove realnosti urbanog života, a stil im je iskren i često poziva i na sukob. Stihovi mnogih punk pjesama sadrže političke stavove, otvoreno prozivaju autoritete ili pak govore o ljubavi i seksu na "neromantičan" način.

Punkeri su bili poznati po specifičnom načinu odijevanja, a uglavnom nose karirane košulje ili pantalone, kao i kožne jakne (sa dodacima poput nitni, zihernadli, spajalica). Pantalone, martinke i starke su nezaobilazne. Važni detalji su bedževi, marame, metalne narukvice, irokeze...

A kako je sve to izgledalo krajem sedamdesetih godina kad se punk pojavio u Velikoj Britaniji, pogledajte na ovim arhivskim fotografijama.