Muzika
0

Ansambl Halka promovirao prvi CD: Od hemije do vrhunskog sevdaha

Piše: M. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ansambl Halka, koji je nastao u aprilu ove godine, objavio je prvi CD sa 14 pjesama koje će oduševiti sve ljubitelje pravog sevdaha.

Petorka - vokal Božo Vrećo, gitara i mandolina Dino Šukalo, harmonika i klavir Adis Sirbubalo, kontrabas Edvin Hadžić i udaraljke Anes Beglerbegović, sinhronizovali su svoju energiju, ljubav prema sevdahu i izvanredni muzički talent u CD koji će sigurno ostaviti traga.

Oni su posebni po svom stilu, umijeću i izboru pjesama. Na albumu su prerađene pjesme Joze Penave, Rade Jovanovića, Zekerijaha Đezića i Emine Zečaj, te njima, ali i velikanima sevdaha poput Zaima Imamovića, Omera Pobrića, Safeta Isovića i Himze Polovine, na ovaj način odaju počast.

"Za mene ansambl Halka zaista znači puno, jer biti s ovako sjajnim muzičarima i biti dio ovakvog benda je zaista nešto posebno. Repertoar i snimanje albuma su bili sponatni. Odabrali smo pjesme koje svi volimo i na neki način mislim da je zbog te šarolikosti ispao ovakav kakav jeste. Nadam se da će album naći puno onih koji će ga slušati i da će doprijeti do svih srca", rekao je pjevač ansambla Božo.

Saradnja ovog mladog benda incirana je u novembru prošle godine tokom Music Meetinga, edukativnog Jazz Festa čiji polaznik je bio Vrećo, dok su ostali članovi ansambla učestvovali u programima festivalske scene Late Night Stage.

"Čast mi je da smo konačno našli čovjeka koji zaista pjeva sevdah onako kao se to pjeva. Božo samo sevdah pjeva, on ne zna ko su U2, ko su Rolling Stonesi, on zna samo sevdah i zna sve sevdalinke. Fantastično je to što smo igrom slučaja nabasali na njega, jer smo nas četvorica razbacani po različitim projektima, a ovo nam je najdraži koji imamo i nadamo se da ćemo s njim doprijeti do što više publike koja ovo voli. Nadam se da ćemo ovu priču koju smo započeli ovdje završiti na nekom drugom mjestu i dugo, dugo godina svirati", rekao je gitarista Dino Šukalo.

Kontrabasista Edin Hadžić svira sevdah već osam godina, ali je prvi put u svojoj muzičkoj karijeri član nekog benda.

"Pjesme koje ćete čuti na našem CD-u su izabrane jer smo privatno voljeli slušati te pjesme. To su pjesme koje smo slušali od naših nana, preko roditelja pa do naših generacija. Posebno mi je drago što konačno imam priliku svirati sa svojim prijateljima s kojima se i privatno družim i to se sigurno čuje na CD-u", rekao je Hadžić.

Sve probe ansambla održane su u ateljeu Figure u Sarajevu, gdje je upriličena i današnja promocija. CD je snimljen u studiju Muzičkog centra Pavarotti za samo tri dana.

"Kad budete slušali album vjerovatno ćete to čuti, jer većinu pjesama smo svirali tradiconalno, onako kako se sevdah nekada svirao. Nismo planirali mjesecima ovaj album, jednostvano smo se našli na probama, hemija se desila, izabrali smo veoma zanimljiv repertoar i ostavili smo prostora za slobodnu interpretaciju", rekao je harmonikaš i klavijaturista Adis Sirbubalo.

Bubnjar Anes je samo kratko rekao kako mu je čast da sarađuje s vrhunskim muzičarima i da je sretan što je sve savršeno ispalo.

Prvi koncert na kojem će biti promovisan novi CD Halke bit će održan večeras u ateljeu Figure, ali je on zatvorenog tipa. No, svi oni koji žele uživati u pravom svedahu moći će to učiniti 10. augusta na Ljetnoj pozornici na Ilidži. Cijene ulaznica iznose 5 KM. Nakon toga, uslijedit će turneje po većim bh. gradovima.

Album ansambla Halka, koji je producirao Edin Zubčević, a izdao Gramofon, možete kupiti po cijeni od 7 KM.