Muzika
70

Amna Islamagić pobjednica dječijeg muzičkog festivala u Goraždu

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Goraždanka Amna Islamagić pobjednica je internacionalnog dječijeg festivala koji je večeras održan u ovom gradu.

Amna je osvojila prvu nagradu stručnog žirija za kompoziciju "Šta to dijete pjesmom sanja" i simpatije mnogobrojne publike koja je pratila 17. međunarodni festival koji je okupio učesnike iz BiH, Srbije i Bugarske.

Druga nagrada stručnog žirija otišla je u ruke još jednom Goraždaninu, dječaku Aminu Aleti za za kompoziciju "Školitis" dok je treće mjesto osvojio Konstantin Velev iz Bugarske sa kompozicijom "Sezoni".

Dječiji žiri Konstantinu je dodjelio prvu nagradu, dok su drugo odnosno treće mjesto osvojile Iman Karahmetović za pjesmu "Osmjeh" i Adela Obuća za pjesmu "Bavite se sportom". Nagrada za najbolji tekst pripala je Aidi Kuduz, za najbolju muziku nagrađen je Senko Borovac dok je najbolji aranžman imao Almir Kuduz.

Na festivalu je izvedeno 12 kompozicija čiji su autori iz četiri zemlje, a organizatori ističu da će dječije pjesme sa ovog festivala biti uvrštene u bogatu zborku od preko 250 pjesama koliko je do sada nastalo na ovoj manifestaciji. U prethodnih 16 festivala u Goraždu se publici predstavilo više od 200 malih pjevača.

Goraždanski festival dječije pjesme "Šta se pjesmom sanja" spada među najznačajnije manifestacije ovog karaktera u regionu i daje veliki doprinos u afirmaciji mladih pjevača i njegovanju i promociji stvaralaštva za djecu.

Brojni autori iz Bosne i Hercegovine godinama su komponovali najbolje dječije pjesme, a među njima su Besim Spahić, zaljubljenik u dječiju poeziju i muziku, Josip Dujmušić iz Novog Travnika te Adnan Mušanović bez kojeg je teško zamisliti ovaj festival.