Muzika
27

Amira Medunjanin: Pjesme snimam "iz prve", a poneki nesavršeni detalj da posebnu aromu

Klix.ba
Amira Medunajnin (Foto: Teodora Ćirić)
Amira Medunajnin (Foto: Teodora Ćirić)
Poznata pjevačica sevdalinki Amira Medunjanin ovih dana predstavlja svoj novi album pod nazivom "Damar". U razgovoru za Klix.ba kazala je kako u ovom albumu nije bilo odstupanja od njenog stila, ali da je više pažnje posvetila odabiru muzičkog studija i profesionalaca koji će raditi na njegovom snimanju.

"Imala sam sreću što je bilo slobodnih termina u studiju Real World tako da sam u periodu mart-april ove godine imala priliku sve završiti. Činjenica je da sam ovog puta zajedno sa Bojanom Zulfikarpašićem koproducentica albuma i bilo je veoma interesantno voditi cijeli proces. A znate kako ja radim, sve iz prve na traku, bez bilo kakvog nasnimavanja. Poneki detalj i ne bude savršen, ali važna je cjelina. Nekada i te imperfekcije daju posebnu aromu pjesmama, tako da je sve to u službi muzike", kazala je Medunjanin.

Autorske pjesme kolega na albumu

Pored Bojana koji je snimio klavir i udaraljke, na albumu su radili Ante Gelo i Boško Jović (gitara), te Zvonimir Šestak (kontrabas). Mala ekipa je bila odgovarajuća za cijeli koncept, a u radu u studiju istakla je majstora zvuka Olija Jacobsa, koji je pomogao da se specifična dimenzija studija i muzike stopi u jedno što, kako kaže, nigdje do sada nije imala priliku osjetiti.

Amira na promociji albuma
Amira na promociji albuma "Damar" u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Na albumu je devet pjesama. Pored obrada sevdalinki, zastupljene su i tradicionalne pjesme iz Makedonije i Srbije, kao i njoj vrlo draga pjesma "Vjetar ružu poljuljkuje".

"Prvi put sam snimila dvije autorske kompozicije koje su napisali Damir Imamović (muzika i tekst) 'Pjevat ćemo šta nam srce zna', te Boško Jović (muzika) i Marija Karaula Krznarić (tekst) 'Damar", istakla je.

Sevdah je priča Bosanaca i Hercegovaca

Uz Damira Imamovića, Božu Vreću, Divanhanu i druge Amira Medunjanin se ubraja u muzičare koji doprinose očuvanju, širenju i stvaranju tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke. Osim što prepjevavaju stare, pišu nove i kreiraju nove aranžmane.

"Mišljenja sam da je uloženi trud nekih umjetnika u kreiranju jednog novog pogleda u specifičnom muzičkom žanru zaista hvale vrijedan. Po meni je važan iz aspekta utjecaja na nove generacije. Vidite, sevdah kao muzički žanr nije dio estrade, jer se prije svega radi o muzičko-poetskoj formi koja je nastala u narodu u BiH prije mnogo godina. I sve su te pjesme zaživjele u narodu i preživjele do danas, prenoseći se sa jedne na drugu generaciju. Ali bih željela naglasiti ponovno da je priča o sevdahu naša priča i svi Bosanci i Hercegovci se pronalaze u toj priči. Naravno da nam je svima puno srce kada čujemo neku sevdalinku koju volimo i svaki nam damar zaigra, jer moć sevdalinke leži u njenoj snazi i ljepoti i porukama koju nosi, a vrijeme će pokazati koje će pjesme ostati i ostariti sa narodom. I tu mislim da smo u velikoj prednosti, jer nema jačih kritičara od našeg naroda. To je najbolji put da nove pjesme koje su nastale inspirisane sevdahom ostanu pored nas, tu, na dohvat ruke", rekla je Medunjanin.

Bezvremenske pjesme

Naziv albuma "Damar" odnosi se na čiste emocije i na sve one "velike" stvari koje prođu u životu pored čovjeka i one "male" koje nas suštinski oblikuju i obogaćuju život te, kako kaže, daju inspiraciju, snagu, volju i želju da postignemo nešto što će nas činiti boljim, sretnijim i kompletnijim ljudskim bićima.

"Za mene te male stvari predstavljaju pjesme koje su nastale u neko davno vrijeme kada su naoko beznačajni momenti bili važniji od života samog. I ti 'beznačajni' momenti su se očuvali do danas u stihovima bezvremenskih pjesama i još uvijek bude damar u meni kada ih čujem ili izvodim", istakla je Amira.

Promocije u regionu i Sjevernoj Americi

Reakcije na njene nove pjesme bile su odlične kada ih je promovisala u Beogradu i Sarajevu, a slijedi turneja u SAD-u i Kanadi. Premijerne koncerte održat će u Zagrebu 5. decembra, Beogradu 8. decembra te u Ljubljani i Sarajevu sljedeće godine.

Promocija albuma
Promocija albuma "Damar" u Beogradu (Foto: Teodora Ćirić)

"Prvi put idem na sjevernoameričku turneju koja počinje 28. oktobra u Bostonu, zatim slijedi New York (29.10.), Chicago (30.10.), Seattle (11.11.), Vancouver (12.11.), Oakland (13.11.), Jacksonville (18.11.), Atlanta (19.11.) i na kraju St. Louis (20.11.). Izuzetno mi je drago što ćemo se predstaviti američkoj i kanadskoj publici i zaista ne znam kakve će reakcije biti, s obzirom da nam je ovo prvo predstavljanje. U 2017. godini slijedi nastavak promocije albuma u regionu i planiram da čim prije predstavim nove pjesme bh. publici. Nije me bilo ovdje dugo, ali kada dolazim kući, volim doći 'sa obrazom'. Izlazak novog albuma je najbolja moguća prilika da se ponovo družimo", kazala je Medunjanin.

S obzirom da će album za inozemno tržište izaći 18. novembra, Amira će održati press konferenciju i u Londonu 24. novembra.

"Damar" je šesti solistički album dive anđeoskog glasa i nevjerovatne lakoće pjevanja.